Música

Orquestres de somni al Palau

La Filharmònica de Berlín i la Simfònica de Viena, puntals de la temporada 2022/23, amb 154 concerts

Joyce DiDonato, Anne-Sophie Mutter i Juan Diego Flórez són alguns dels que hi actuaran

Complagut d’haver pogut programar la Filharmònica de Berlín (“la millor orquestra del món”) amb la seva batuta titular, Kirill Petrenko, per primer cop a la ciutat, Joan Oller, director del Palau de la Música, va presentar ahir una temporada 2022/23 amb presència també d’altres orquestres imponents (la Simfònica de Viena, amb Jan Lisiecki al piano, o l’Orchestra Filarmonica della Scala, amb Riccardo Chailly a la direcció) i en què grans figures com Joyce DiDonato (mezzosoprano), Anne-Sophie Mutter (violinista), Grigory Sokolov (pianista) o Juan Diego Flórez (tenor) s’alternaran amb noms –la violinista Patricia Kopatchinskaja, el barítonAndrè Schuen, el director Teodor Currentzis, el contratenor Franco Fagioli...– que el Palau vol contribuir a convertir en “nous referents”. Una programació d’un total de 154 concerts –funcions escolars i familiars a banda– en què s’aspira a reunir les mateixes xifres de públic que en anys prepandèmics (així com les visites turístiques al Palau han remuntat, tornar a portar espectadors als concerts, segons Oller, “està costant una mica més”) i en què es recuperaran funcions frustrades per la covid com la de John Eliot Gardiner (“el director segurament més estimat pel públic del Palau”, va dir Oller), amb la Missa en Si menor de Bach, i el Monteverdi Choir, definit pel director del Palau, també, com “el millor cor del món” (11 d’abril del 2023).

Incloses en el programa simfònic Palau 100, que passa de 13 a 10 concerts en abonament per tal de poder-los realitzar de forma més espaiada, la Filharmònica de Berlín (present, l’any 1908, en la inauguració del Palau) oferirà l’Exsultate Jubilate i la Simfonia núm. 25 de Mozart i la Quarta Simfonia de Schumann el 2 de maig del 2023; la Simfònica de Viena farà el 24 de novembre d’enguany el Concert per a piano núm. 21 de Mozart i la Cinquena de Mahler, i l’Orchestra della Scala de Milà, amb la Primera de Beethoven i la Primera de Mahler en el programa, s’encarregarà d’inaugurar la nova temporada. La Simfònica de Bamberg, la Mahler Chamber Orchestra, l’Orquestra Simfònica d’Anvers i la Musicaeterna de Teodoro Currentzis són altres noms de Palau 100.

Larraz, a l’Orfeó

Amb Caroline Shaw i Ferran Cruixent de compositors convidats, la nova temporada del Palau tindrà una segona edició del cicle Òpera al Palau (tres òperes barroques i una de contemporània), així com les visites de Flórez (24 de maig) i DiDonato (6 de juny) en el marc del cicle Grans Veus. Com a part de Palau Bach es presentaran, en dos dies consecutius, les dues grans passions; els concerts de cambra donaran protagonisme a formacions catalanes com el Quartet Casals o el Cosmos Quartet, i, entre les propostes de Fronteres, destaquen una improvisació de l’organista Juan de la Rubia sobre el film Metropolis la nit de Halloween i una recreació del Tubular bells de Mike Oldfield amb motiu del seu 50è aniversari.

La 2022/23, durant la qual se celebrarà el centenari de la mort de l’artífex de l’edifici del Palau Lluís Domènech i Montaner, marcarà finalment dos relleus importants: Pablo Larraz com a nou director dels cors de l’Orfeó a partir del mes de setembre, en substitució de Simon Halsey, i l’adeu, per impossibilitat de poder aspirar a un quart mandat, de la seva presidenta, Mariona Carulla, previst per al mes de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia