Música

Crònica

V.U., la llegenda inesgotable

Dijous vam assistir, a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, a una de les presentacions més singulars que s’han fet mai d’un llibre. En primer lloc, perquè com va anunciar l’autor, el gran crític i historiador del rock Ignasi Julià, el llibre encara no existeix (“Però existirà, us ho prometo”) i sobretot perquè la no presentació del llibre en qüestió, Linger on The Velvet Underground, va propiciar la trobada colossal de dos grans de la música, Pascal Comelade i Lee Ranaldo (Sonic Youth), que, amb l’ajuda inestimable del bateria banyolí Ramon Prats, van interpretar una imponent simfonia de gairebé tres quarts d’hora, creada tot just el dia anterior per Comelade i Ranaldo –que s’acabaven de conèixer en persona– a partir de clàssics de V.U. com ara All tomorrow’s parties, I’m waiting for the man, Ocean i Femme fatale.

Ignasi Julià ja fa temps que està establert a Banyoles, on ha trobat bons aliats a l’Ajuntament i al ric teixit cultural de la ciutat, a la qual està atraient músics internacionals que són amics seus i alguns també companys de generació: tant Julià com Comelade i Ranaldo van néixer entre el 1955 i el 1956, quan Elvis publicava el seu primer àlbum, i eren uns adolescents inquiets quan The Velvet Underground es va convertir en el primer i millor grup de rock experimental de la història, com remarcava el programa Arsenal de TV3 dedicat al grup el 1986, que es va projectar per obrir l’acte. Escrit per Julià i dirigit per Manuel Huerga, el programa incloïa una entrevista al guitarrista Sterling Morrison, que gràcies a un muntatge no apte per a epilèptics, acabava tocant virtualment amb John Cale. Després de la projecció, Julià i Huerga van recordar com van compartir “aprenentatge, vida i música” i van descobrir junts V.U., i com el primer va acabar sent amic de Lou Reed i el segon va tenir John Cale com a actor a la seva pel·lícula Antártida (1995). Per a Ignasi Julià, aquella passió juvenil es va convertir en una recerca sobre The Velvet Underground que ja fa gairebé mig segle que dura i que, després de llibres com ara Feed-back. La leyenda de los Velvet Underground (1986) i la seva revisió posterior en anglès, culminarà aviat amb aquest definitiu Linger on The Velvet Underground, que inclourà un 70% de fotos inèdites i està previst que surti “al juny... o a l’octubre”, publicat per un altre exmembre de Sonic Youth, Thurston Moore .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions perquè estiguin operatius els dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ