Cultura

Mor als 89 anys el director de cinema suec Ingmar Bergman

Nascut el 14 de juliol del 1918 a Uppsala, al nord d'Estocolm, Ingmar Bergman ha realitzat més de 40 pel·lícules

El director de cinema suec Ingmar Bergman ha mort als 89 anys a la seva residència de la illa sueca de Faro (Gotland), segons ha informat l'agència de notícies TT, que cita la seva filla Eva Bergman.

La seva mort s'ha produït "tranquil·lament i suaument", segons ha dit Eva Bergman a TT, tot i que no ha precisat ni la causa ni la data exacta de la defunció. Les mateixes fonts indiquen que el funeral, al qual només seran convidats els familiars i amics més propers, se celebrarà en un lloc encara per determinar.

Nascut el 14 de juliol del 1918 a Uppsala, al nord d'Estocolm, Ingmar Bergman ha realitzat més de 40 pel·lícules durant la seva llarga i prolífica carrera, entre elles El setè segell (1957), Escenes d'un matrimoni (1974) o Fanny i Alexandre (1982). També ha dirigit més de 100 obres de teatre i un bon nombre de programes de televisió.

Bergman, considerat un dels realitzadors més influents de la segona meitat del segle XX, va ser un dels fundadors de l'Acadèmia Europea de Cinema el 1988, i durant la seva carrera va rebre 4 premis Oscar.

Tot i haver estat conegut fonamentalment per les seves pel·lícules, Bergman es va considerar sempre un home de teatre. Va estar casat diverses vegades, però de tothom va ser coneguda la seva relació amb l'actriu Liv Ullman, amb qui va tenir una filla.

Al llarg de la seva vida va rebre diverses distincions, entre les quals cal destacar el Premi Internacional de Teatre Luigi Pirendello del 1971, la Medalla d'Or de l'Acadèmia Sueca del 1977 o el ser comanador de la Legió d'Honor el 1985.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.