El veïnat, belluga
El Danseu Festival arriba als deu anys amb un projecte que farà ballar els veïns de les Piles, a la Conca de Barberà, a més d’oferir nou espectacles professionals
Al llarg del 2023 es presentaran un llibre i un documental sobre el Danseu Festival i El Petó
El Danseu Festival no és nou, però per celebrar el desè aniversari aquest estiu tenen previst un doble nou. En el primer faran ballar els veïns i les veïnes de les Piles, a la Conca de Barberà, nou peces de dansa i espectacles que han passat pel festival en edicions anteriors. En el segon hi haurà nou obres més de diferents companyies professionals, entre les quals destaquen noms com ara Jesús Rubio Gamo i Ivo Dimchev.
El Danseu, un dels festivals de referència en dansa i arts del moviment en context rural, se celebrarà el cap de setmana vinent, els dies 12, 13 i 14 d’agost, sota el paraigua d’El Petó, un petó entès com un espai de trobada, de contacte, de transmissió i lligam.
El Petó és un projecte de transmissió d’obres de dansa i de moviment a cossos no professionals en arts escèniques que pertanyen a una comunitat i a un territori comuns, el qual serà la columna vertebral d’aquesta desena edició del Danseu Festival a les Piles.
Des del març passat, artistes, intèrprets i mediadors desenvolupen diversos tallers per reinterpretar obres que ja han estat programades al Danseu en anys anteriors. Aquests espectacles són: Cuando el cuerpo habla, de la Taimada; Hand to hand, de Roser López Espinosa; Motfis, de Compagnie Parc; Conseqüències, de Moveo; Pink Unicorns, de la Macana; Bolero, de Jesús Rubio Gamo; Jamais en retraite, de Cie Zania; Pelat, de Joan Català, i Entrañas con patas, de Losinformalls.
El director del festival, Pau Estrem, ha explicat que “es tracta d’un projecte amb vida pròpia que fuig de les programacions habituals, que acciona i incorpora l’altri de manera directa i que, més enllà de les dates del festival, farà ballar i acompanyarà un poble sencer en una experiència compartida durant sis mesos”.
Pel que fa a la programació professional, el Danseu comptarà amb les coreografies de Sharon Fridman ¿Hasta dónde? i Gran bolero, de Jesús Rubio Gamo. La música tindrà un paper destacat en aquesta edició amb el ritme ponentí de Sound de Secà i l’espectacle performàntic Selfie concert, del búlgar Ivo Dimchev, que necessitarà la complicitat del públic. Divendres hi haurà una gran gala nocturna de la dansa i l’humor conduïda per Angie M i Robbie Italiano. A Improfighters, dos equips, capitanejats per Pere Joseph (Losinformalls) i Olga Álvarez (La Taimada), competiran a través de diverses proves, improvisacions i jocs musicals.
També hi haurà el tancament de l’espectacle Cap: III (Black Through Red), de Reinaldo Ribeiro, una producció que es va començar l’any passat. I es podrà veure Caer, caer, caer, en què Richard Masherin reflexiona sobre la vulnerabilitat del cos i la inevitabilitat de la caiguda. Finalment, i entre altres activitats, com ara debats i xerrades, el Danseu Festival ha coproduït One Milion People and Me, de Shelfish, que aborda el tema del suïcidi.
Per commemorar el desè aniversari i recollir el projecte de transmissió El Petó, el Danseu produirà també un documental dirigit pel cineasta Esteban Crucci i pel ballarí i creador de videodansa Samuel Retortillo. Un equip ha estat documentant des de l’inici tot el procés creatiu de les nou peces que formen El Petó.
En la mateixa línia, l’artista i creadora Arantza Labuena plasmarà en un llibre la seva mirada sobre el festival i la seva història carregada de romanticisme, una iniciativa que aportarà retrospectiva en aquest any de celebració. Les dues obres es publicaran el 2023.