Llibres

La vida breu i intensa del Valeri

El Maresme celebra els 70 anys del naixement i els 30 de la mort de Valerià Pujol, referent de la poesia

El 26 d’agost, Cinta Massip i Toti Soler oferiran un recital sobre l’obra del Valeri

Malgrat que l’epidèmia de poliomielitis del 1955 el va deixar físicament molt limitat, Valerià Pujol i Bosch (Premià de Dalt, 1952-1992) va ser un dels escriptors més destacats dels setanta i vuitanta. Premi Documenta i de la Crítica el 1981 per Interruptus, i Carles Riba del 1983 per La trista veu d’Orfeu i el tornaveu de Tàntal, Pujol va desplegar una immensa activitat cultural i política, sempre al costat dels necessitats, dels perdedors. Amb gairebé una quinzena de títols entre poesia i narrativa, el Valeri –com li agradava que l’anomenessin– tenia una vitalitat incansable. Recordo que a finals dels vuitanta, mentre es documentava per a la seva novel·la Palmira (1991), va fer un viatge, ja amb les forces molt tocades, a l’Orient Mitjà en companyia del nostre company Eugeni Garcia Gascón. L’Eugeni ens explicava que quan la cadira de rodes o les crosses no podien passar pels accidents geogràfics de Petra i altres ciutats, la passió del Valeri obligava el seu amic a carregar-se’l per seguir l’aventura. I una aventura, quasi una epopeia, va ser la seva vida i la seva obra, indissociablement unida per les mancances, però també per una energia que l’impulsava a desafiar el repte que suposava haver-se de moure en aquelles circumstàncies. I els escassos quaranta anys que va viure els va representar en plenitud, en la lluita política i en la construcció d’una obra al límit, que podria associar-se a la de Georges Bataille –de qui va traduir la impactant Història de l’ull–, Apollinaire o José Pierre, a mig camí entre la sensualitat i l’erotisme i una poesia surrealista, totalitzadora, plena de dolor i passió.

Valerià Pujol no només va dinamitzar la seva obra, amb les dificultats contextualitzades en els anys de la Transició, sinó que va obrir via a la majoria dels escriptors de la seva comarca, inventant-se els Quaderns de la Font del Cargol, revista i col·lecció de poesia, que ha ressuscitat Cossetània. D’allà van sorgir, directament o indirecta, moltes de les veus de la literatura catalana moderna com Pep Bras, Teresa d’Arenys, Rafael Vallbona, Antònia Grau, Martí Rosselló, Ventura Ametller i molts altres. Un grup d’heterodoxos, carregats d’idees i qualitat, que el Valeri no es va cansar de reivindicar, fins i tot quan les coses els anaven millor que a ell. Així era el nostre home, ple de projectes personals, però amb una mirada generosa cap als companys, un fenomen que avui resultaria insòlit.

Per aquest motiu, i perquè la seva obra requereix una lectura i una visibilització –la majoria dels llibres no s’han reeditat–, els seus familiars i amics han decidit fer l’Any Valerià Pujol amb un munt d’activitats. L’Any Valerià Pujol és un projecte de l’associació Can Vallerià amb el suport de l’Ajuntament de Premià de Dalt, que va arrencar el 6 de març passat –l’escriptor va morir el març del 1992–i es desenvoluparà fins al 28 de febrer del 2023 (data del seu naixement).

Recordo encara el dia del funeral. La majoria acabàvem de fer 30 anys i el Valeri ja ens semblava un veterà. Ara l’intentaran recuperar. L’Any Valerià Pujol va començar amb l’acte El crit i la paraula, en el qual els seus amics van recitar i cantar la seva poesia, i va continuar amb la sisena Festa del Hanami (quan floreixen les pruneres de Can Vallerià), que va reunir tres poetes de la seva generació i en què es va inaugurar l’exposició sobre el poeta.

El divendres 26 d’agost, el festival estiuenc Poetes sota la Lluna estrenarà l’espectacle de producció pròpia sobre la seva poesia que la rapsoda Cinta Massip i el guitarrista Toti Soler estan treballant, i també recitaran Susanna Rafart i Francesc Parcerisas. Totes aquestes activitats es faran a Can Vallerià, la masia on ell va néixer i morir i que actualment és la seu de l’entitat Can Vallerià (art, comunicació, territori).

Al setembre es farà un acte acadèmic a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal Jaume Perich. Tot serà un preàmbul perquè a començament del 2023 el segell editorial Quaderns de la Font del Cargol editarà la seva poesia completa en dos volums. També durant l’any vinent, s’inaugurarà una ruta literària Valerià Pujol per Premià de Dalt. Amb inici i final a casa seva, la passejada recorrerà els indrets més simbòlics de la seva vida i obra. La ruta es podrà fer audioguiada, tot i que alguns cops l’any es farà una versió teatralitzada. Són actes en paral·lel a la recuperació d’una obra que si tinguéssim més curiositat tindria nous lectors.

Pels que el vam conèixer, Pujol va ser un guia. Veure els seus ulls brillar cada cop que publicava un llibre o s’enamorava, compartir la convicció de la poesia com una forma de veritat de tirar endavant estava per sobre de la vida i dels seus ossos, que li van acabar fent una última mala passada aquella primavera de fa 30 anys. Vida breu, però intensa, Valeri per sempre!

Comunista i llibertari

Aquest 2022 fa 70 anys del naixement i 30 de la mort del poeta, narrador, professor i agitador cultural i polític Valerià Pujol (Premià de Dalt, 1952-1992). Amb aquest motiu, l’associació Can Vallerià (art, comunicació, territori), situada a la masia de Premià de Dalt on l’escriptor va néixer i morir, dedica tot l’any a recordar la vida i l’obra d’un dels autors cabdals de la generació dels setanta i un dels renovadors de la literatura catalana de l’últim terç del segle XX.

En paral·lel a la seva obra, Valerià Pujol va ser un dels fundadors de Comissions Obreres de l’ensenyament, regidor per Iniciativa per Catalunya a l’Ajuntament de Premià de Dalt, candidat al Senat i membre de la comissió política nacional d’IC. El seu compromís polític va anar sempre de bracet amb el seu projecte literari. També va ser professor de l’institut Jaume Almera, de Vilassar de Dalt; va ser un dels impulsors del projecte de creació del centre i mentor dels joves escriptors del col·lectiu de La Font del Cargol (Pep Bras, Martí Rosselló, M. Antònia Grau, Rafael Vallbona i altres). Hauria valgut la pena recuperar el seu grup Abissal, pioner en les adaptacions de poesia amb sintetitzadors i en les fronteres entre el rock simfònic i el trip-hop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA