Cinema

Un rebel amb causa

TV3 estrena dilluns ‘Sis nits d’agost’ (22.05 h), l’adaptació del llibre homònim de Jordi Lara que mostra la rebel·lia de Lluís Maria Xirinacs en la vida i en la mort

“Ha estat un procés dens i frenètic. Avui fa dos mesos que fèiem l’últim dia de rodatge, i gràcies a tots els que hi han treballat, i als astres que s’han alineat, hem aconseguit tirar endavant el projecte. Hem volgut fer una pel·lícula entretinguda, però també profunda, que donés a conèixer la figura de Xirinacs, però des del seu vessant més humà i no tan polític, i sobretot en la seva mort”, explica el director i coguionista Ventura Durall, autor de l’adaptació de Sis nits d’agost, basada en el llibre homònim de Jordi Lara, que TV3 estrenarà dilluns, a les 22.05.

Manel Barceló és l’actor que es posa en la pell del religiós, filòsof i activista polític Lluís Maria Xirinacs, el qual, un dilluns d’agost del 2007, emprèn un camí de Barcelona a la muntanya. És el dia que complia 75 anys. Sis dies més tard, un boletaire el troba estirat en un prat, mort. Havia deixat una carta de comiat. S’havia deixat morir. Per què ho va fer?

Lluny de voler fer un biopic o un altaveu de les seves idees polítiques o filosòfiques, el mateix escriptor declara que està més que satisfet amb el film. “Escriure un llibre és crear una pel·lícula mental i, de cop, veure-la feta realitat per altres ments a través de la màgia del cinema és un goig, i més quan hi ha l’entesa que s’ha aconseguit amb el Ventura, el Manel, l’Anna i la resta de l’equip. El que diu el llibre, i que la pel·lícula recull en essència, és que Lluís Maria Xirinacs va ser un rebel, ho va ser tota la vida. Es va posar davant dels grisos, davant de moltes iniciatives, de molts pensaments, per tal de demostrar que s’havia de perdre la por i ser amos del nostre propi destí. I això també ho va fer en el darrer tram de la seva vida. A l’hora de morir-se, també va voler donar una lliçó: «Morir també és part del vostre patrimoni, i podeu decidir com voleu fer-ho»”, subratlla Jordi Lara.

És un film que parla sobre com hem d’afrontar la pròpia mort. Xirinacs la va visionar com un acte de sobirania personal, però també amb la secreta intenció que servís d’exemple i guia dels seus pensaments filosòfics i polítics. Per ell, un acte gloriós era sempre una acció transformadora que pertorbava l’harmonia dels sistemes. “Entendre el com i el quan de la mort com un acte de llibertat, que és personal i intransferible”, va declarar el director en la preestrena de la pel·lícula, que va tenir lloc dijous als Cinemes Girona de Barcelona.

Anna Alarcón i Manel Barceló interpreten els papers principals d’aquesta TV movie, que s’ha rodat en localitzacions de Barcelona, Ripoll i Ogassa, entre altres espais. Per la seva banda, Sanjosex és l’autor de la banda sonora d’aquesta producció de Mallerich Films i Nanouk Films en coproducció amb TV3 i amb el suport de l’ICEC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia