Cinema

Festival

El cinema català torna a la Berlinale amb cinc produccions

‘20.000 espècies d’abelles’, primer film d’Estíbaliz Urresola, competirà a la secció oficial

Carla Simón formarà part del jurat, un any després de guanyar l’Os d’Or amb ‘Alcarràs’

Un any després de l’Os d’Or d’Alcarràs a la Berlinale, el cinema català torna al festival amb cinc pel·lícules en la 73a edició que arrenca aquest dijous. Es tracta de la coproducció catalana 20.000 espècies d’abelles, primer film de la directora Estíbaliz Urresola, que competirà a la secció oficial. També hi haurà l’òpera prima d’Álvaro Gago, Matria, que competirà a la secció Panorama; el nou film de Carla Subirana Sica, que es presentarà a la secció Generation; el documental Anga, d’Helin Çelik, que participarà de Forum, i el curtmetratge La herida luminosa, de Christian Avilés, un dels títols a concurs a la Berlinale Shorts.

20.000 espècies d’abelles és el primer film de la directora d’Estíbaliz Urresola. Narra la història de la Coco, de 8 anys, que no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. L’Ane, la mare de la Coco, bolcada en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, estretament arrelada al cultiu d’abelles i a la producció de mel. En el poble, l’Ane intentarà ocultar la seva situació davant de tothom per desconnectar i descansar. La Coco, en canvi, veurà les vacances com una oportunitat per mostrar-se com la nena que és.

Produïda per Gariza Films i la catalana Inicia Films, amb la producció associada de la basca Sirimiri Films i la participació de TV3, s’estrenarà als cinemes el 21 de abril de 2023 de la mà de Bteam Pictures. El càsting està encapçalat per la jove Sofia Otero, Patricia López Arnaiz i Ane Gabarain. La cinta competirà a Berlín a la secció oficial després de participar l’any passat en el Co-Production Market de l’EFM.

Sica és una pel·lícula rodada majoritàriament en gallec i també en català, protagonitzada per Thais García i Núria Prims. Està ambientada a la Costa da Morte de Galícia, on Sica, de catorze anys, està obsessionada amb què el mar retorni el cos del seu pare després d’un naufragi. Sica és una producció d’Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films i Filmmarket Fund.

La cinta Matria retrata la vida de la Ramona en un poble pesquer gallec. Fa malabarismes amb diversos treballs per a mantenir-se i oferir un futur millor a la seva filla de 18 anys. Matria està produïda per Ringo Media, Avalon, Matriuska i Elastica Films.

El documental Anga és la història de tres dones supervivents que van escapar de l’extrema violència masculina i van quedar atrapades en la diluïda línia entre la vida i la mort. Kepler Mission Films i Helin Çelik en són els productors. Pel que fa al curtmetratge La herida luminosa, produït per ESCAC Films, segueix el viatge d’uns adolescents a les Balears a la recerca del sol.

La directora Carla Simón tornarà a la Berlinale aquest any, on l’any passat va guanyar amb Alcarràs. Però aquesta vegada no ho farà per presentar-hi cap pel·lícula sinó com a membre del jurat oficial. A més de la cineasta catalana, en formen part ’actriu nord-americana Kristen Stewart, el director hongkonguès Johnnie To, la directora alemanya Valeska Grisebach, l’actriu iraniana Golshifteh Farahani, la productora nord-americana Francine Maisler i el director romanès Radu Jude.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA