Llibres

Gemma Ruiz reivindica Capmany al pregó de Sant Jordi

“Jo també he après a viure gràcies a Maria Aurèlia Capmany i he decidit imitar-la sense escrúpols.” Així de contundent s’ha mostrat Gemma Ruiz Palà, premi Sant Jordi de Novel·la per Les nostres mares (Proa), en el pregó de Sant Jordi que ha llegit al Saló de Cent de Sant Jordi. La periodista i escriptora ha evocat el pas de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) per l’ajuntament de Barcelona: “Visc aquest gran honor honorant-te: des d’aquí t’invoco i et reclamo”, i l’ha homenatjat encenent un cigar i fumant unes calades, després de recordar que “fumava puros amb la mà esquerra, feia teatre, escrivia i trencava amb tantes coses que per força havia de ser un model”.

Gemma Ruiz ha reivindicat el feminisme en una època en què vivim encara en un “sistema misogin”, i ha lamentat, amb el format d’una carta adreçada personalment a l’escriptora, haver-la conegut i sentit tan tard la seva “força tel·lúrica”. “Em van estafar –ha llegit–. Vas ser filòsofa, assagista, dramaturga, actriu... Hi havia tantes Capmanys per triar, i no en vaig poder triar cap, a tot arreu em van privar de la teva figura, que m’havia de donar la força de la raó i la raó de les paraules.”

Lluita feminista

Gemma Ruiz ha subratllat que la lluita feminista no és cosa del passat: “Encara dura la mala broma de les etiquetes, l’escarni de les novel·les de dones. Ens volen fleumes, i quan veuen que no ho som, fan el ploramiques.” Amb la seva carta a Capmany s’ha compromès a “dir prou a l’estafa i esbombar-te als quatre veus fins quedar sense veu”, a “acabar de llegir-te sencera”, a “persistir i no donar-me per vençuda, com també em vas ensenyar tu”, i a “reivindicar totes les dones de talent de la nostra cultura i societat”.

Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) va publicar el 2016 la seva primera novel·la, Argelagues (Proa), que narra la història de tres dones que lluiten per obrir-se camí en el món laboral de les fàbriques tèxtils del Vallès al llarg del segle XX. El 2020 va publicar la segona novel·la, Ca la Wenling (Proa), el retrat d’una dona migrant xinesa i la seva família que arriba al barri de Gràcia per obrir-hi un negoci. Amb Les nostres mares (Proa) ha estat guardonada amb el 63è Premi Sant Jordi de novel·la 2022, un guardó que no havia guanyat cap dona en dinou anys. Des del 2000, Gemma Ruiz treballa a Televisió de Catalunya com a cronista cultural dels telenotícies i actualment n’és la redactora en cap de cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA