Patrimoni

Vinseum, pioners fent història

La llavor del Vinseum es va plantar l’any 1926, coincidint amb l’Exposició d’Art del Penedès

Des d’aleshores tots els canvis han estat per impulsar i adequar el projecte museístic a la voluntat que sigui un referent en el sector de la història del vi

El Vinseum organitza cada dissabte visites d’obres per promoure el nou projecte

L’any 1926 van passar dues coses a Vilafranca sense cap connexió aparent: es va celebrar l’Exposició d’Art del Penedès i va arribar un professor nou al col·legi Sant Ramon de Penyafort. Era el pare Martí Grivé, lletraferit i amant de la història. L’exposició d’art seria la llavor d’un moviment que faria arrels i Martí Grivé seria l’encarregat de regar aquesta llavor que uns anys més tard, el 1934, permetria constituir una comissió mixta entre l’Ajuntament de la vila i el Museu, amb un local cèntric al costat de l’antic convent dels Trinitaris i que, un any més tard, donaria peu al primer patronat del Museu de Vilafranca. Comença la guerra civil i tot s’atura. Però a Vilafranca la llavor era viva i l’any 1945 obre les portes el primer Museu del Vi de l’Estat espanyol. Des d’aleshores han passat moltes coses i el museu s’ha anat transformant en un procés de millora constant que encara continua avui dia. Des que els fundadors del museu van començar a recopilar i documentar el fons artístic i històric del Vinseum fins avui, el museu ha passat per diferents punts d’inflexió que han obligat la institució a adequar-se a la normativa i això, a la llarga, ha redundat en benefici d’un museu modern i cada cop més obert als criteris museístics internacionals.

L’any 2007, el Museu del Vi de Vilafranca es converteix en el Vinseum, amb l’objectiu d’esdevenir el Museu de les Cultures del Vi de referència a l’Estat espanyol. El canvi de nom va lligat a la voluntat d’entrar al registre oficial de museus de la Generalitat, en compliment de la llei de museus aprovada el 1995. L’adequació administrativa triga quatre anys; el 2011, enmig de les obres de rehabilitació del Palau Reial, el Vinseum fa el pas i entra a formar part de la llista de més de 160 museus del registre oficial. Això li dona accés a les línies de subvencions per al desenvolupament d’activitats culturals i projectes de recerca i conservació i restauració, li garanteix accés al servei d’assessorament i suport tècnic de la Generalitat i, alhora, permet que aparegui en els diferents suports de promoció i difusió de museus catalans que edita periòdicament el Departament de Cultura de la Generalitat. Es produeix un salt qualitatiu i el Vinseum es veu obligat a incrementar el nivell d’autoexigència coincidint amb la reobertura de la seu històrica del Palau Reial. És la culminació de la primera fase d’un projecte que continuarà amb la rehabilitació de la capella de Sant Pelegrí com a sala d’exposicions temporals, i que actualment està en una nova fase de creixement amb la incorporació d’un nou edifici de 3.000 metres quadrats que suposen un abans i un després en el projecte museogràfic de la institució. Precisament, per donar a conèixer el projecte, el Vinseum, amb un projecte de divulgació innovador, ha obert les visites d’obres al públic.

Visites d’obres

Des del 18 de febrer passat, l’equip del Vinseum organitza, cada dissabte, les Visites d’obres que permeten al visitant anar fent el seguiment de l’evolució del projecte museogràfic. Les visites les fan els membres de l’equip de direcció del Vinseum, el conservador, Jordi Farré; el responsable d’activitats, Jordi Ribas; la responsable d’educació, Laia Pérez; la responsable de comunicació, Cecília Jané; i el director Xavier Fornos.

Aquestes visites permeten descobrir, setmana a setmana, les novetats que es van incorporant al projecte, en un work in progress que avançarà fins a la completa finalització de les obres.

Aquestes visites d’obres són una proposta cultural especialment adreçada al públic local encuriosit per saber com avança el projecte del museu. La visita parteix de l’exposició Alcem la copa! per conèixer un resum dels objectius i continguts de la nova exposició estable i després accedeix al nou edifici visitant la planta baixa i el soterrani per imaginar com seran quan estiguin a ple rendiment.

Les visites d’obres s’adapten en cada moment, en funció dels treballs de muntatge de la museografia, incorporant les novetats més destacades en el seu recorregut. Aquestes visites tenen un preu de 2 euros per persona, es programaran els dissabtes a les 12 del migdia i acaben amb un tast del vi del mes del Vinseum.

Un 60% més d’usuaris d’activitats culturals

L’any 2022 l’activitat cultural programada al Vinseum va acollir 53.380 usuaris, una xifra rècord comparada amb la de l’any 2021, i que supera amb escreix la dada del 2019 (36.507 visitants). La clau d’aquestes dades és en la recuperació de tota l’activitat cultural del museu i en el bon funcionament de la Casa de la Festa Major i de la Taverna, ja que els tres espais sumen públics respecte a l’any anterior. Aquestes xifres són les que esperonen l’equip del Vinseum a fer realitat el nou projecte i encetar una nova etapa d’èxits que ha de situar aquest museu com un referent de la història del vi al sud d’Europa.

Quinze anys de Juliols
Aquest estiu es commemora el quinzè aniversari dels Juliols del Vinseum, una iniciativa que va servir per reconnectar el museu amb la divulgació científica i amb la societat, amb cursos per promoure i difondre la cultura del vi.

El ‘Mural de la vinya i el vi’ de Pau Boada, al nou edifici

Una de les primeres novetats que els usuaris ja poden gaudir en aquestes visites és la recuperació del Mural de la vinya i el vi que el pintor Pau Boada va crear l’any 1960 i que ja llueix a la planta baixa del nou edifici. El procés per salvar un mural originalment situat a l’edifici enderrocat no ha estat senzill, tant per les dimensions de l’obra (de 32 m²) com per la tècnica emprada (pintura acrílica sobre guix). L’empresa especialitzada en restauració Krom ho ha fet amb gran èxit i ha salvat així una pintura emblemàtica de l’antic museu que forma part del patrimoni històric de Vilafranca i de la tradició vitivinícola de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA