Cultura popular

SOCIETAT

Mor Lluís Hugas, geganter i campaner major de Santa Maria a Mataró

Era un dels grans referents de la cultura popular a la vila i va liderar la transformació de Les Santes, que ara és una de les grans festes majors de Catalunya

Lluís Hugas i Roca, un dels referents de la cultura popular a Mataró, va morir ahir als 71 anys. Les Santes no haurien estat el mateix sense la seva presència constant les darreres dècades. A banda, estava vinculat a moltes altres entitats de la cultura popular de la vila. Va ser el campaner major de Santa Maria i fundador de la Momerota, els Botargues o la Vella Quaresma. La mort de tan històric personatge la van comunicat precisament els campaners: “Ha mort en Lluís, responsable del campanar i les campanes de Santa Maria.”

La cerimònia de comiat tindrà lloc dimecres a les 12 del migdia a la Basílica de Santa Maria. Ena questa cerimònia les campanes tocaran manualment a difunts per fer sentir el “plany per la seva mort i per encomanar-lo a la misericòrdia del Senyor”, segons s’afegeix en el comunicat dels campaners.

Hugas era el geganter més conegut de la Família Robafaves i al costat de Joan Fradera van canviar el signe de la gran festa de Mataró als anys setanta i van revolucionar la colla amb canvis que la van convertir en una entitat completament nova. Es va posar punt i final, per exemple, amb els coneguts com a “mercenaris”, que cobraven per portar gegants.

Hugas també va impulsar la Momerota el 1979 quan ja era el líder en la campanya per fer de Les Santes la festa major de la vila. La festa és ara un esdeveniment de masses però als anys setanta pocs hi van apostar. Hugas va ser-ne un d’ells. També va tirar endavant l’Estrena i va ser qui va crear un dels grans actes de la festa, el Desvetllament Bellugós.

Va formar part d’entitats com el Nou Gremi de la Carnestoltada i de la Confraria de les Set Setmanes però la seva passió per les festes populars el va portar a ser geganter a Solsona, en comarca amb la qual hi tenia també una gran vinculació, i patumaire a Berga.

Era un amant dels pessebres i com a membre destacat de l’Agrupa Mataró de les excursions a la muntanya, però no només les de Catalunya. Havia arribat a fer alpinisme a l’Himàlaia i a visitar el Nepal, un dels seus països més estimats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona