Llibres

Mirador

David Castillo

Els poetes, desnonats de l’Horiginal

La nova empresa que regentarà el local ha decidit posar fi als recitals de poesia

Després de 22 anys d’activitats setmanals constants, la nova empresa que regentarà el bar La Rubia del barceloní carrer Ferlandina, davant del Macba, ha decidit posar fi als recitals de poesia de l’Horiginal, que a la rebotiga havien esdevingut una fita estatal i internacional, des de la gent que hi anava per lligar als aficionats més veterans com Jordi Pàmias al desaparegut Francesc Garriga, entre molts altres. Quan van iniciar el cicle, a començament de segle, els poetes Ferran Garcia i Josep Pedrals van posar els noms dels primers recitadors en un dels murs. Era com tenir la samarreta penjada en una canxa de bàsquet, com ara el Joventut amb les de Margall, Villacampa i Jofresa.

Al 2001, la força de la Setmana de Poesia de Barcelona, des del 1997, i altres espais com la Fundació la Caixa i un grapat de pubs i bars de la capital i altres ciutats com Sant Cugat, Badalona, Sabadell, Lleida, Terrassa, Olot i Girona organitzaven saraus poètics. L’aparició independent de l’Horiginal, amb força, diversitat i talent des bon començament va resultar providencial, convertint Barcelona en un punt primordial de la poesia dita.

Actualment tres de les principals poetes joves, Laia Carbonell, Raquel Santanera i Maria Sevilla, coordinen els recitals com Horiginal, però amb el nom del bar canviat per la Rúbia. En un comunicat emès dilluns es queixen de la manca de diàleg de la nova empresa, que ni respon els missatges de mòbil, tot i ser editor un dels nous empresaris vinculats al grup que ho gestionarà. En fi, paradoxes que empobreixen més el panorama cultural d’una ciutat enfocada com un turistòdrom, saturada de bars i botigues de roba. A les poetes Sevilla, Santanera i Carbonell no els faltaran locals perquè omplen les cites de gom a gom, i amb una bona barra de bar les sessions podrien funcionar a bastament. Esperem noves i gratificats notícies perquè la lírica camina i remena tot el que ens fa falta. Què seria Catalunya sense la poesia?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES