Cinema

Cinema

La 56a edició del Festival de Sitges alça el vol

La 56a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya alça el vol amb el propòsit de tornar a oferir una programació àmplia i variada d’un gènere que també abraça els vessants del terror i la ciència-ficció. Ho fa enguany homenatjant el 60è aniversari d’Els ocells, d’Alfred Hitchcock, com s’intueix en un cartell simbòlicament potent en què apareixen unes mans encreuades que recreen les ales esteses d’un ocell. Banyades de sang, aquest teixit líquid tan essencial per a la vida i tan representatiu de la mort, que sol ser recurrent en aquest certamen que ha tornat a batre rècords de venda d’entrades i nombre de pel·lícules, activitats i convidats. També serà recordat un altre títol fonamental de la història del cinema com és L’exorcista –amb la projecció d’una còpia remasteritzada en 4K–, del qual se celebra el 50è aniversari i la mort recent del seu director, William Friedkin.

I qui millor per obrir aquesta edició que Paco Plaza amb la preqüela de Verónica, una obra cimera del gènere que també gira al voltant d’una possessió infernal, en el seu cas ambientada en un col·legi de monges dels anys vuitanta. La nova proposta que presenta el director valencià, un habitual per no dir un imprescindible del festival, és la primera pel·lícula d’una expansió de l’univers de Verónica, amb la qual té moltes connexions, però que té una naturalesa pròpia i, per tant, diferent de la seva predecessora, amb una lluminositat tenebrosa al voltant d’una aprenent de monja que ingressa en un monestir que guarda terribles secrets durant la postguerra. Obrir Sitges és sempre una responsabilitat, però Paco Plaza, que hi assisteix des del 1991, té més que taules per torna a ficar-se el públic a la butxaca.

Això només és l’inici i d’avui fins al 15 d’octubre Sitges té un munt d’al·licients per als milers d’aficionats que vindran per viure emocions fortes. A grans trets, els últims treballs de Hayao Miyazaki, Yorgos Lanthimos, Takeshi Kitano i Hideo Nakata, aquest últim, autor de la mítica The ring (guanyadora del festival l’any 1999), que vindrà per recollir el premi Màquina del Temps. No només ell serà present a Sitges aquest any. Brad Anderson, qui també es va endur el premi del festival per El maquinista l’any 2004, vindrà a recollir el mateix premi que també rebran Lee Unkrich, J.A. Bayona, Mary Lambert i Lamberto Bava. A més, el director estatunidenc presentarà el seu últim treball, Blood de Brad Anderson, una cinta de terror sobre un nen que té una malaltia després de ser mossegat per un gos, fet que li provocarà una set irrefrenable de sang. Pel que fa a la secció oficial a competició, Aritz Moreno, Pablo Berger i F. Javier Gutiérrez seran aquí per presentar Moscas, Robot dreams i La espera, respectivament. Carlota Pereda torna per portar-nos La ermita i Daniel Benmayor presentarà Awareness. Àlex de la Iglesia i bona part del repartiment de 30 monedas tampoc faltaran a la cita i dissabte preestrenaran els dos primers capítols de la segona temporada de la sèrie d’HBO Max.

I el cinema asiàtic, tan procliu en el festival, tornarà a ser protagonista, no només per la gran quantitat de títols, sinó també per uns convidats de primer nivell, com ara Takashi Miike, un director que és sinònim de Sitges. Aquest presentarà Lumberjack the Monster.

I si no se’n té prou amb les projeccions i es vol palpar de prop la sang i les vísceres, aquest dissabte tindrà lloc la 13a edició de la Zombie Walk, la marxa de morts vivents que omple Sitges d’una horda de caminants assedegats de sang. Bé, com la majoria d’espectadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona