Arquitectura

Arquitectura i Interiorisme

El projecte Reggio School i la Biblioteca Gabriel García Márquez, premis FAD d’Arquitectura 2023

El jurat considera que totes dues són “obres excel·lents, de caràcter complementari, representatives d’una arquitectura contemporània d’ampli espectre” i les ha premiat ‘ex aequo’

El jurat professional dels Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme ha comunicat aquest vespre els projectes guanyadors de la 65a edició, en una gala de lliurament de premis. Les obres guardonades han estat escollides entre els 22 projectes finalistes –en les diferents categories– d’un total de 458 obres presentades a concurs.

Pel que fa a la selecció dels projectes guanyadors, el jurat ha tingut en compte aquells projectes que aposten per allò que és comú, propostes innovadores, amb una resolució tècnica que afronta problemes contemporanis, propostes d’autoria jove amb projecció de futur, intervencions sensibles amb el patrimoni, projectes que construeixen ciutat, generats a partir de processos comunitaris i aquelles propostes que destaquen per una gestió econòmica intel·ligent.

És així que el jurat ha atorgat el Premi FAD d’Arquitectura 2023, ex aequo, als projectes Reggio School (Madrid), de l’arquitecte Andrés Jaque (Office for Political Innovation), i la Biblioteca Gabriel García Márquez (Barcelona), dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (Summa Arquitectura). El jurat ha considerat que les dues “són obres excel·lents, de caràcter complementari, representatives d’una arquitectura contemporània d’ampli espectre. En tots dos projectes es valoren els processos de recerca i participació ciutadana com a part del disseny.

Partint de tipologies clàssiques de la Mediterrània —el porxo, l’àgora o el pati—, tots dos persegueixen convertir-se en una mena de condensadors socials, oferint maneres diverses de viure l’arquitectura, responent, de maneres eficients, als reptes de la societat i del temps actual”, assegura el jurat.

Reforma Cortijo Garciaz (Càceres), un projecte de Jorge Vidal (Jorge Vidal Estudio) i Marcos Catalán (Marcos Catalán Estudio) ha rebut el guardó en la categoria d’Interiorisme. El jurat considera que el projecte destaca per “l’expressió natural del nou disseny per mitjà d’una materialitat basada en tècniques artesanals i una execució impecable. Es tracta d’un bon exercici de recuperació d’una preexistència a «l’Espanya buidada», que, per la seva sensibilitat, posiciona l’interiorisme com una qüestió essencial entre l’arquitectura i la vida”.

Pel que fa a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi el projecte Condicionament de la vora portuària de Porto do Son (La Corunya), dels arquitectes Juan Creus, Covadonga Carrasco (Creusecarrasco Arquitectos SLP), Marcial Rodríguez, Alberto Redondo i Jose Valladares (RVR Arquitectos SLP).

Finalment, el projecte Twist (Madrid) ha rebut el guardó d’Intervencions Efímeres. L’obra de l’arquitecte Javier Jiménez (Studio Animal) destaca per, segons paraules del jurat, “la reinterpretació de les tradicions i les estètiques del circ i el rock en un projecte contundent que abraça els 360o: de l’escena a les grades, del sostre a la sorra.

En aquesta mateixa categoria, el jurat ha fet una menció especial al projecte Arca (Barcelona) de Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño (Takk), Elena Climent i Silvia Pujalte (Lea Atelier).

Enguany els Premis FAD compten amb un nou guardó, el PREMI Re-FAD, un premi de caràcter transversal creat per destacar l’aportació en el marc de la rehabilitació, la reutilització i la regeneració. El Premi Re-FAD ha sigut pel projecte de Renaturalització de la secció del Rec Comtal en una zona deteriorada del barri de Vallbona, de l’arquitecte Carles Enrich (Carles Enrich Studio).

El jurat d’enguany ha estat presidit per l’interiorista i dissenyador industrial Francesc Rifé acompanyat per Xavier Delgado, Carme Fiol, Uriel Fogué, Patrícia Santos Pedrosa i Jelena Prokopljevic com a vocals.

Les obres finalistes i guanyadores dels premis FAD es poden veure a l’exposició “El millor disseny de l’any” al DHub fins al proper 7 de gener de 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona