Altres

Cultura

Dalí ja té el seu quadrat

Obre a Figueres el museu de la casa natal de Dalí, amb una experiència immersiva per conèixer a fons el personatge

Completa els equipaments de l’univers dalinià

El famós triangle dalinià s’ha convertit en quadrat dalinià. La inauguració, ahir, de l’espai museístic de la casa natal del geni figuerenc s’afegeix a la casa museu de Portlligat (Cadaqués), al castell de Púbol (la Pera) i al Teatre Museu de Figueres. A més, la capital de l’Alt Empordà tanca el cercle –salda un deute amb el pintor, segons l’alcalde, Jordi Masquef– que permetrà conèixer els orígens i entendre com es va forjar la personalitat de Salvador Dalí.

I és que la infància de Dalí i la joventut són clau per entendre per què ell mateix diu, durant el recorregut audioguiat per la casa natal: “El surrealisme soc jo.” És fonamental conèixer que l’evolució cap a convertir-se en una icona universal va ser fruit del trencament amb la seva família, sobretot amb la seva germana Anna Maria, quan s’enamora de Gala i fa aterrar a Portlligat els surrealistes. És, però, també clau, l’ambient que va respirar a la casa del carrer Monturiol número 6 –abans número 20–, la influència de les tertúlies i el dia a dia amb les famílies i familiars que vivien al mateix edifici, sobretot la família Matas, la seva àvia i la seva tieta.

La visita condueix a través d’una experiència immersiva i en grups molt reduïts els visitants habitació per habitació, resseguint el fil de la seva infantesa i relacionant-lo amb la resta de la seva vida i l’entorn empordanès. Dibuixa un nen que configura el seu caràcter amb llosa de la pèrdua prematura de la mare i d’un pare autoritari; un nen, però, molt mimat que manté una lluita constant per afirmar la seva identitat enfront d’un germà gran mort, que ell no va conèixer mai i que els pares havien batejat amb el mateix nom.

A mig recorregut i després de posar l’accent en la importància que van tenir per a ell Federico García Lorca i Luis Buñuel a la Residencia de Estudiantes de Madrid, el recorregut analitza el camí que fa amb la seva esposa Gala fins a convertir-se en una icona del surrealisme arreu del món –a París, i als Estats Units, on va treballar per a Disney i estrelles de Hollywood– i en un home espectacle, explotant al màxim la seva excentricitat. Explora també el Dalí que abandona la pintura després de la mort de Gala, que només troba consol a la casa i als paisatges de Portlligat. De fet, condueix a la conclusió final segons la qual Salvador Dalí va universalitzar les seves arrels empordaneses.

Després de quatre anys d’obres (4 milions d’euros) i de 30 que l’Ajuntament presidit per Marià Lorca va adquirir la casa, el museu es va inaugurar ahir amb la participació dels representants de les administracions que l’han finançat: la ministra de Transports, Raquel Sánchez; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el president de la Diputació, Miquel Noguer, i l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid