Patrimoni

PATRIMONI

El català centra el Col·loqui de Tardor de Banyoles

Organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la UdG, reflexionarà sobre els reptes de la llengua

La conferència inaugural serà el 3 de novembre a l’Auditori de l’Ateneu

Els reptes del català centraran les conferències que els dies 3, 4 i 5 de novembre se celebraran a Banyoles en el marc del XXIX Col·loqui de Tardor, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) i la Universitat de Girona (UdG). L’objectiu és reflexionar sobre l’encaix i el paper del català en un món tan globalitzat com l’actual en el qual la llengua s’enfronta a reptes com ara la presència en l’entorn tecnològic, les inèrcies de la globalització, l’ús en l’àmbit escolar o la convivència amb moltes altres llengües, de manera que la identitat de molts catalans ja no s’articula principalment a partir de la llengua i la cultura històriques del país.

El Col·loqui de Tardor vol obrir un debat que ajudi a trobar estratègies per superar els entrebancs actuals i millorar les expectatives de futur de la llengua catalana. Les conferències tindran lloc a l’Auditori de l’Ateneu, que acollirà la conferència inaugural del dia 3 de novembre i la taula rodona de tancament del Col·loqui, el 5 de novembre, i la sala de conferències del Club Natació Banyoles, on es duran a terme les ponències del dissabte 4 de novembre.

Durant els tres dies del Col·loqui s’analitzarà la situació actual del català des de diverses perspectives de la mà de diferents experts i referents. Pau Vidal obrirà el Col·loqui de Tardor el dia 3 de novembre al vespre amb la conferència inaugural, titulada Sortir a empatar (si alguien no entiende el catalán haremos la conferencia en castellano). El dissabte 4 de novembre tindrà lloc el gruix de l’activitat, amb un seguit de ponències que ocuparan tot el dia: Pep Nadal parlarà de la diversitat lingüística; Jordi Ginebra incidirà en el binomi llengua-nació; Joan Pujolar exposarà com els nous parlants s’apropen a la nostra llengua; Xavier Fargas explicarà com es du a terme la incorporació dels neologismes terminològics en el català, i Blanca Palmada reflexionarà sobre les bones pràctiques en l’ús de l’accent en l’ensenyament i aprenentatge de l’idioma.

També hi haurà un record per a Carme Junyent, morta prematurament el 3 de setembre passat i amb qui el CECB havia contactat perquè impartís una ponència. Finalment, el diumenge 5 de novembre tindrà lloc una taula rodona moderada per la periodista i docent Marta Bosch i integrada per banyolins i banyolines d’orígens diversos que sota el títol Què passa si ho proves en català? reflexionaran sobre la seva experiència en l’aprenentatge i l’ús del català en diferents àmbits de la seva vida.

La inscripció al Col·loqui de Tardor és gratuïta i es pot fer presencialment a la seu del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles els dimarts i dijous, de 9.30 a 11.30 h (c. Sant Pere, 10), o bé a través de la pàgina web: [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid