Llibres

LITERATURA

Doblet en uns Octubre amb rècord de participació

La 52a edició dels Premis Octubre, que s’han entregat aquesta nit de dissabte en un acte a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, ha guardonat per partida doble, atorgant un premi ex aequo a les obres EnTrànsit, de Ferran Garcia-Oliver, i Tornaràs a mirar-me, de Joan Duran, que competien en la categoria Andròmina de narrativa. A més, tots dos escriptors ja havien guanyat en una ocasió anterior però en categories diferents. En el cas de Garcia-Oliver, va rebre el premi Joan Fuster d’assaig el 2015, i Joan Duran, el Vicent Andrés Estellés de poesia l’any 2019. El jurat de l’Andròmina, compost per Núria Cadenes, Jaume C. Pons Alorda i Anna Punsoda, destaca que l’obra de Garcia-Oliver “elabora una magnífica psicogeografia de la ciutat de València amb un ritme que arrossega i descriu extraordinàriament la història recent del País Valencià”. De Tornaràs a mirar-me, apunten “la plasticitat de la llengua, la minuciosa descripció de la crueltat humana amb una sensibilitat extrema i el domini subtil de l’oralitat amb violència expressiva”. A la categoria de narrativa s’hi van presentar 121 originals.

El veredicte del premi Joan Fuster d’assaig ha estat decidit per Margarida Castellano, Francesc Montero i Damià Pons. L’obra guanyadora, Fam als ulls, ciment a la boca. Una lectura de ‘La mort i la primavera’ de Mercè Rodoreda, de Neus Penalba, ha estat l’escollida entre un total de 35 originals presentats. El jurat destaca que “l’obra suposa una aproximació dins el conjunt de l’imaginari de l’univers rodoredià i les connexions amb l’univers cultural i literari europeu”.

Roger Mas, Irene Mira-Navarro i Blanca Llum Vidal, integrants del jurat del premi Vicent Andrés Estellés de poesia, han triat com a guanyadora La crossa de l’aorta, d’Irene Tarrés Canimas, escollida entre un total de 127 originals presentats. Els membres del jurat destaquen que “el llibre es construeix com un viatge a través de l’experiència de la maternitat i la reconfiguració identitària de la veu poètica”.

Finalment, el jurat que ha atorgat el premi Pere Capellà de teatre estava format per Pau Alabajos, Judit Pujol i Aina Tur. Han volgut premiar l’obra La nòria, de Paula Llorens Camarena. S’hi havien presentat 66 originals. El jurat valora que “la seva poètica combina destrament amb una al·legoria contra l’amor romàntic i les violències patriarcals”.

Participació màxima

L’organització dels Premis Octubre va rebre un total de 349 originals, entre assaig, poesia, narrativa i teatre, i ha batut el rècord de participació fins ara. Les obres, com és característic en aquest certamen organitzat per l’Editorial Tres i Quatre, han estat presentades per autors d’arreu dels Països Catalans. En aquesta 52a edició tammbé s’ha fet un homenatge a Al Tall, el grup musical valencià fundat el 1975 per Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Miralles i Manolo Lledó. La seva irrupció va suposar una renovació de la música d’arrel popular i tradicional al País Valencià. Finalment, el certamen h volgut reconèixer la tasca dels batlles de la Catalunya del Nord, sempre compromesos políticament amb la llengua i els Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid