Llibres

LITERATURA

Clara Queraltó guanya el premi Anagrama de novel·la

Clara Queraltó (Pla del Penedès, 1988) ha guanyat el 9è premi Anagrama de novel·la amb el títol Com el so d’un batec en un micròfon. Al premi, dotat amb 12.000 euros, s’hi van presentar 106 originals, rècord en aquest premi. La novel·la sortirà al carrer a finals de març o principis d’abril.

Queraltó, filòloga especialitzada en teoria de la literatura i professora, va debutar el 2017 amb el premi Rodoreda pels contes d’El que pensen els altres i també és autora de la novel·la Et diré R i de la novel·la infantil Xiular en cas d’emergència.

“Una novel·la especular, amb ressons inquietants d’aquella mena d’amor que Trabal va convertir en un vals inaturable”, segons paraules de Mita Casacuberta, membre del jurat, juntament a Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé.

“Una faula incòmoda que ens recorda que les primeres etapes de l’amor són, en el fons, una forma de prejudici”, segons Guillem Gisbert.

“La troballa de la història no rau tant en el punt de vista femení que ens explica un enamorament d’estiu on ella creu marcar els passos, sinó en el masculí que, tot desfent-los, ens revela el contingut de la seva silenciosa submissió”, opina de la novel·la guanyadora la novel·lista Imma Monsó.

Per a Sergi Pàmies, “la idea del batec no és solament una metàfora, sinó també una veritat que marca el ritme, l’estil i les emocions d’aquesta novel·la. I, finalment, Jordi Puntí valora que “amb una prosa diàfana i compromesa, gràcies a uns personatges propers, Clara Queraltó ens convida a contemplar els gestos de la seducció amorosa en l’era del no és no i l’empoderament feminista”.

Amb el carnet de conduir acabat d’estrenar, la Gabriela (de 18 anys) puja a passar l’estiu al poble de l’avi, on guanyarà el primer sou fent la substitució de la bibliotecària durant les vacances. Allà coneix al Quim (de 39 anys) i comencen una relació de nit de revetlla de Sant Joan. “He volgut parlar del desig”, explica Queraltó. “Com ens relacionem amb el desig d’allò que no volem desitjar.”

“Als 18 et creus immortal, saber que et desitgen et fa sentir poderosa; la novel·la va d’això i de com ens relacionem quan volem seduir”, ha afegit, deixant clar que és “zero autobiogràfica”. Queraltó no té clar que sigui una novel·la d’amor, més aviat no, però Mita Casacuberta i Sergi Pàmies han dit que sí que ho és, entre d’altres anàlisi, sempre valuoses, del text guanyador.

Com el so d’un batec en un micròfon, ambientada en una època present, explora els mecanismes de la seducció i de l’atracció entre contraris, doncs. Amb una llengua precisa i un estil depurat, Clara Queraltó ha donat forma a un joc de miralls absorbent i pertorbador, asseguren des del jurat.

“Era important on situar el punt de vista” i va decidir “explicar la història des del punt de vista d’ella de juny a novembre, en una mena de monòleg i, després, la visió d’ell, de novembre a juny; en ser dos narradors, al final no expliquen la mateixa història”.

“He intenta no jutjar els personatges, que s’expliquin ells; no m’interessa gens la literatura que alliçona, que et diu què has de pensar o quins són els bons i els dolents”, ha matisat l’autora.

“Partint del feminisme dels darrers anys he après a llegir aquestes relacions. Fa anys, tenir una relació amb un professor, amb algú més gran, era positiu”, opina Queraltó. “De fet, els productes culturals ens inculquen que, en parelles heterosexuals, ells sempre han de ser o de semblar més joves que elles...”.

Precisament, aquest premi l’han guanyat gairebé sempre dones i més aviat joves, com ara Irene Solà, Anna Ballbona i Tina Vallès. El va guanyar Pol Guasch amb Napalm al cor i ara treu la següent, també amb Anagrama: Ofert a les mans, el paradís crema.

La podem llegir mentre no surti Com el so d’un batec en un micròfon, de Clara Queraltó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid