Cinema

PATRIMONI

El fons de Cambó s’incorpora a la Biblioteca de Catalunya

Inclou correspondència, memòries, discursos i fotografies, entre d’altres documents

De gran valor patrimonial, el llegat es traspassa a través d’una donació

El fons de la Fundació Institut Cambó s’incorpora a la Biblioteca de Catalunya, segons s’ha anunciat avui en un acte amb la presència del president de la fundació, Francesc Guardans; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra. El llegat, que té un gran valor patrimonial, entra a formar part de la Biblioteca de Catalunya mitjançant una donació. Actualment està en procés de tractament i descripció. Documenta la important obra de mecenatge i patrocini de Cambó, a més d’esdeveniments històrics en els quals va jugar un paper protagonista.

El fons documental consisteix principalment en l’arxiu de Francesc Cambó, que conté documents personals, correspondència, memòries, discursos, fotografies en diversos suports, alguns dibuixos, documents sonors i audiovisuals, documentació de l’editorial Alpha, monografies impreses... També inclou publicacions periòdiques de temàtica política, econòmica, literària o d’història de Catalunya sobre la seva figura i altres tipus de documentació. També destaca de la donació l’ingrés de fitxers en suport digital que contenen còpia de gran part de la documentació lliurada i la pàgina web de la Fundació, que s’ha instal·lat dins la infraestructura tècnica de la Biblioteca de Catalunya per a la seva preservació i accés.

“Avui celebrem que tota la ciutadania tindrà accés al llegat de Cambó, que és de primer nivell”, ha afirmat la consellera Garriga, que també ha destacat que la incorporació del fons a la Biblioteca de Catalunya respon “a la funció social del conjunt d’arxius, biblioteques i museus de Catalunya a l’hora de preservar la memòria col·lectiva del nostre país”. Garriga ha agraït “a la família i a la Fundació Institut Cambó que hagin tingut cura durant tants anys del llegat Cambó, i que ara lleguin el fons”.

La figura de Francesc Cambó i Batlle (Verges, 1876-Buenos Aires, 1947) és clau en la cultura catalana i la història de Catalunya del segle XX. Va ser un intel·lectual brillant que va tenir un paper fonamental en el mecenatge cultural i, fruit de la seva tasca, es van bastir grans institucions culturals del país. En l’àmbit polític va fundar la Lliga Regionalista i va ser l’artífex de nombrosos projectes del catalanisme polític.

El seu llegat va ser gestionat per la seva filla, Helena Cambó i Mallol, juntament amb el seu marit, Ramon Guardans i Vallès. L’any 1999 van crear la Fundació Institut Cambó amb l’objectiu de difondre l’obra del polític i continuar duent a terme diverses iniciatives culturals que havia promogut. Amb aquest propòsit, la Fundació va continuar la labor de l’editorial Alpha, un segell creat per Francesc Cambó el 1926, i va elaborar una pàgina web per donar a conèixer la seva figura, diversos projectes i facilitar l’accés a text complet a part de l’epistolari.

L’any 2017, la Biblioteca de Catalunya va rebre en donació gran part del fons de l’Editorial Alpha. El mateix any, s’integrava en els fons de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona el fons bibliogràfic especialitzat en filologia clàssica de la Fundació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona