Llibres

novetat editorial

Quim Torra reivindica el cavaller Sant Jordi

Abans de ser el 131è president de la Generalitat de Catalunya, Quin Torra (Blanes, 1962) va exercir com a advocat, va ser directiu d’una companyia d’assegurances suïssa durant vint anys, va fundar l’editorial Acontravent, va dirigir durant tres anys el Born Centre Cultural i la Revista de Catalunya i, això sí que abans durant i després, ha publicat una dotzena de títols d’assaig i dietarisme.

La setmana vinent, de la mà de Cossetània, es posa a la venda Sant Jordi. Heroi i patró de Catalunya, un llibre de gran format en què Torra reivindica la figura del cavaller, molt ben acompanyat per les fotografies, d’Òscar Rodbag, que recreen moments històrics amb figurants reals.

El llibre, que combina la història i la llegenda de Sant Jordi, és una exaltació de la figura del cavaller que “és la història de Catalunya, és el passat, però també ha de ser el present i el futur”.

El cavaller, l’heroi, el patró de Catalunya. Venerat pels comtes reis catalans, al crit de “Sant Jordi!” les tropes catalanes van dominar el Mediterrani. La bandera blanca amb la creu vermella va fer funcions de bandera nacional. Amb ella es van batre els diputats de la Generalitat al pla de Palau l’11 de setembre de 1714.

“Símbol de determinació i de lluita contra les injustícies i per la llibertat. Però Sant Jordi no és només un heroi, són uns ulls que miren una terra, que ha inspirat centenars d’artistes. Tot el Palau de la Generalitat n’és un homenatge.”

És la primera vegada que es recrea la llegenda de Sant Jordi amb persones reals. A les fotografies d’Òscar Rodbag hi apareix Montblanc i els actors i les actrius de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc. El drac que apareix va ser creat amb intel·ligència artificial.

“La recreació de la llegenda ha estat possible per la inestimable col·laboració dels centenars de figurants de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc i la implicació absoluta de l’Àrea de Turisme i Serveis de Manteniment de l’Ajuntament de Montblanc. Sense tots i cada un d’ells aquest projecte visual mai no hauria estat possible”, declaren els autors.

“Sant Jordi es barreja amb la història dels catalans. Hi és present des del seu mateix naixement. Jo em sento orgullós de la meva història, que té de tot però que és la meva, i honoro els meus herois perquè encara m’interpel·len i m’emocionen les seves llegendes”, conclou Quim Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona