Llibres

novetat literària

Un llibre reuneix les crítiques literàries i els assajos de Gaziel

‘Pláticas literarias’ és el nou volum de Cuadernos de Obra Fundamental de la Fundación Santander

El periodista i escriptor català Agustí Calvet, més conegut pel pseudònim de Gaziel, és el protagonista del nou volum de la col·lecció Cuadernos de Obra Fundamental de la Fundación Santander, amb una col·lecció de crítiques literàries i assajos, sota el títol de Pláticas literarias, segons ha anunciat l’agència Efe. Es tracta de la primera antologia d’articles de Gaziel (Sant Feliu de Guíxols, 1887 - Barcelona, 1964), cèlebre per la seva cobertura de la Primera Guerra Mundial i el seu treball com a analista polític durant la Segona República, així com per haver estat director del diari La Vanguardia entre el 1920 i el 1936.

Pláticas literarias es centra en una faceta no tan coneguda de l’autor, amb una antologia de les seves crítiques literàries i assajos breus, incloses algunes peces dedicades a grans autors com ara Shakespeare, Cervantes, Goethe o Proust.

Tot i que va ser un dels millors periodistes espanyols de la seva època, Gaziel és “un dels intel·lectuals més injustament menysvalorats per la cultura oficial catalana dels últims anys”, segons afirma el responsable i prologuista del volum, Francisco Fuster. Aquest professor d’Història Contemporània a la Universitat de València destaca Gaziel com “un autor l’obra del qual representa un esforç de concòrdia i de pau, de voluntat de diàleg entre els pobles”.

En paraules de Francisco Javier Expósito, responsable de literatura de la Fundación Santander, Gaziel és “un autor fonamental, un humanista que va anar més enllà dels nacionalismes amb la seva profunda escriptura”.

Per complementar la publicació de Pláticas literarias, al web de la Fundació Santander hi ha a disposició del públic una entrevista gravada en àudio amb Fuster i una selecció de vuit podcasts en què es llegeixen altres tants articles de Gaziel seleccionats entre els inclosos en el llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència