Cultura popular

L’arxiu de Càntut supera els 1.800 enregistraments de cançons populars de tradició oral

L’arxiu del projecte Càntut ha superat els 1.800 enregistraments de cançons populars de tradició oral aquest mes de març, segons informa l’Acn. Tots els temes es poden consultar a la pàgina web del projecte (www.cantut.cat). En l’arxiu hi ha 346 persones grans de les comarques gironines que han cantat les cançons que recordaven, mentre que hi ha 117 persones que a nivell individual han gravat familiars i veïns cantant cançons i l’han compartit en el projecte. De moment hi ha 95 poblacions de la demarcació. A banda dels 1.800 enregistraments hi ha 1.115 transcripcions a partitures que també estan disponibles al portal del projecte. Això implica un arxiu únic a nivell etnomusicològic, obert i col·laboratiu.

El projecte Càntut va néixer el 2012 a Cassà de la Selva amb l’objectiu de recollir i difondre la música de transmissió oral que recorda la gent més gran de les comarques gironines. A partir d’aquí, es va obrir un portal web on es poden consultar enregistraments de cançons populars.

Segons recorda l’Acn, dotze anys després, aquest portal ja compta amb 1.819 cançons enregistrades i 1.115 transcripcions a partitures. Són cançons que la gent gran recordava que els cantaven, sobretot de petits, i que ara han immortalitzat a través del projecte amb la finalitat que es constitueixi un arxiu en obert de la cançó tradicional gironina.

Darrera de cada enregistrament hi ha petites històries, com ara la del cantador, el moment que la va aprendre i de qui, la història que explica la cançó i fins i tot el poble on es cantava. Ara, s’estan buscant cançons que encara no estiguin incorporades a l’arxiu ja sigui amb treball de camp gravant a persones grans o fent recerca en cintes de casset antigues. Qualsevol persona que vulgui col·laborar-hi, pot fer-ho enviant un correu electrònic.

El projecte Càntut també compta amb una altra pota, el festival, que es fa a Cassà de la Selva. La vuitena edició es farà del 15 al 17 de novembre i mantindrà la seva essència de seguir investigant, recopilant i difonent el patrimoni de la cançó tradicional catalana.

El Càntut ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2022, un dels Premís Alícia en la categoria de música l’any 2022 i el Premi ARC 2023 a la millor programació de festival, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona