Música

vilabertran

La Schubertíada presenta 33 concerts i més de 40 activitats divulgatives

Matthias Goerne, Andrè Schuen, Malin Byström, Julia Kleiter i Johannes Martin Kränzle, entre les presències més destacades

L’estrena mundial del primer cicle de cançons d’Hèctor Parra sobre poesia de Mercè Rodoreda i un homenatge a Conxita Badia són algunes de les produccions pròpies de què es podrà gaudir, entre el 10 d’agost i l’1 de setembre, a Vilabertran

Matthias Goerne, Andrè Schuen, Malin Byström, Erika Baiko, Julia Kleiter, Johannes Martin Kränzle i el Quartet Casals són algunes de les figures més destacades de la 32a edició de la Schubertíada, que entre el 10 d’agost i l’1 de setembre refermarà la seva aposta pel talent internacional i local.

Així mateix, joves veus com ara Katja Maderer, Gabriel Rollinson i Beth Taylor prometen oferir unes quantes sorpreses en el seu debut al festival, que tornarà a rebre pianistes de renom com ara Wolfram Rieger, Julius Drake, Daniel Heide, Hartmut Höll, Alexander Schmalcz, Hilko Dumno, Magnus Svensson i Hamish Brown.

Johannes Brahms (1833-1897), compositor que viu una renaixença, tindrà una forta presència en els repertoris que s’interpretaran aquest estiu, entre els quals hi haurà també obres de Britten, Dvorák, Txaikovski, Previn, Strauss, Wolf, Schumann, Elgar, Harty, Debussy, Honegger, Rossini, Duparc, Viardot, Chaminade, Weill, Rangström, Berg i Fauré, així com del compositor afro-americà William Grant Still, com a novetat destacada.

Produccions de collita pròpia

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany, d’altra banda, és una important presència de produccions ideades pel propi festival. En aquesta línia, la Integral de l’Obra per a Violí i Piano de Schubert serà interpretada en un únic concert per músics catalans (Maria Florea, violí & Alex Ramírez, piano i Abel Tomàs, violí & Emma Stratton, piano) i la Integral de les suites per a violoncel de Bach, amb el contrapunt de la Suite de Benjamin Britten, per a set violoncel·listes també del país: Arnau Tomàs, Laia Puig, Erica Wise, Pau Codina, Mariona Camats, Guillem Gràcia i Oriol Prat.

Així mateix, el pianista Kit Armstrong s’endinsarà en el tercer dels Anys de pelegrinatge de Franz Liszt, obra d’enorme complexitat difícil d’escoltar en directe, i dos concerts intentaran reproduir allò que significaven les Schubertíades en temps de Schubert: reunions d’amics per descobrir música amb formacions diverses.

En el marc d’aquestes particulars Schubertíades dins la Schubertíada, el Cor de Cambra del Palau de la Música presentarà Una Schubertíada i la soprano Katharina Konradi es reunirà amb el Cosmos Quartet i el pianista Joseph Middleton per a una altra Schubertíada que, com la d’aquelles velles reunions, inclourà l’estrena d’una obra, en aquest cas, l’arranjament que José María Sánchez Verdú ha fet de diverses cançons de Schubert en un co-encàrrec de la Schubertíada i el Festival de Granada.

Entre les produccions de collita pròpia del festival cal destacar un espectacle per reivindicar la figura de la soprano Conxita Badia, pionera del lied a Catalunya, ideat per la soprano Elena Copons, que actuarà amb la pianista Deirdre Brenner,així com l’estrena mundial del primer cicle de cançons del compositor Hèctor Parra sobre poesia de Mercè Rodoreda.

David Alegret i Rubén Fernández Aguirre debuten al festival combinant aquest repertori amb obres de Toldrà i altres compositors catalans basades en la poesia de Tomàs Garcés.

Finalment, un concert familiar, Clàssics prodigiosos, ideat i presentat per Òscar Dalmau amb l’assessorament musical de Pere-Andreu Jariod, servirà per aproximar-nos a diferents compositors que, en el seu dia, van ser considerats “nens prodigi”. Hi participaran la violista Lara Fernández i la pianista Noelia Rodiles.

La Schubertíada, d’altra banda, acollirà un any més Lied the future, un programa de suport a joves talents europeus en l’àmbit de la cançó poètica i la música de cambra que pretén aprofitar la capacitat de projecció del festival, per aprofundir la seva formació i exercir com a eina d’inserció professional per ajudar-los a entrar en els circuits nacional i internacional.

En el marc d’aquest programa es compten vint concerts en ciutats com Figueres, Barcelona, Valls, Terrassa, Madrid, Càceres, Dènia, Segura de la Sierra, Múnic (Alemanya), Zeist (Països Baixos), així com col·laboracions amb el Leeds Lieder Festival (Gran Bretanya).

Entre les activitats destinades a la divulgació, s’hi inclouran enguany presentacions a llibreries, clubs culturals i cursos a tot Catalunya prèvies a la Schubertíada. Així mateix, durant el festival, cada jornada tindrà una activitat prèvia amb trobades amb els artistes i conferències amb experts divulgadors que ens brindaran les claus per apropar-nos als compositors i les obres interpretades. Entre els ponents, el festival comptarà amb Antoni Colomer, Joan Vives, Juan Lucas i Sílvia Pujalte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona