Llibres

dia del llibre i la rosa

La festa de Sant Jordi torna a batre rècords

La tradicional roda de premsa prèvia a la diada de Sant Jordi convocada per la Cambra del Llibre de Catalunya va aplegar la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, el president del Gremi de Llibreters, Eric del Arco, i Jordi Ferré, en representació de Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre. A més de Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters.

S’espera un Dia del Llibre i la Rosa molt participatiu davant l’increment, un any més de rècord, de parades de llibres i roses, que, a Barcelona, del 2017 al 2024, ha passat de 186 a un total de 435.

Barcelona tindrà espais específics “més segurs i agradables” a set districtes. Més poblacions de Catalunya aposten per aquests espais amb la finalitat de donar visibilitat als llibres i als seus autors i autores i de garantir una diada molt participativa, des d’Amposta, Tortosa i Tarragona, fins a Girona, Figueres i Tremp, passant per Vic, Berga, Reus...

Una de les novetats destacades a Barcelona serà la presència de parades a les Rambles, des de plaça Catalunya fins a Santa Mònica, així es recupera per a la ciutadania un dels espais més emblemàtics.

La Cambra del Llibre de Catalunya, que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la indústria gràfica de Catalunya, pronostica un Dia del Llibre i de la Rosa, que enguany cau en dia feiner per primer cop des de la pandèmia, molt participatiu.

Ferré es va mostrar convençut que “la implantació d’uns espais dedicats al llibre i la rosa ha estat clau per a la racionalització de la festa, les millores en seguretat, eficiència i serveis, i per a assumir el creixement que ha experimentat la diada en conjunt, tant d’oferta com de públic, sobretot en grans ciutats com Barcelona”. “L’objectiu és fer-ho de la manera menys densificada possible. Volem assumir amb totes les garanties el repte d’organitzar una festa d’assistència massiva en un dia entre setmana i, per tant, de gestió més complexa.”

Del Arco va parlar del tema que ha estat polèmic les darreres setmanes, el pagament d’una quota per les parades professionals. Primer va admetre que la comunicació potser no havia estat prou eficient i va demanar disculpes, però va defensar amb bons arguments la gestió. “A les xarxes s’ha dit de tot, moltes mentides, també, però ningú m’ha trucat per dir-me que no li semblava bé.” El cost a Barcelona és de 245.000 euros. La Generalitat hi posa 175.000, l’Ajuntament, 30.000 (a més dels serveis de neteja, Guàrdia Urbana i barreres New Jersey), i els 40.000 restants surten de les quotes, pagades a 80 euros per cada mòdul (100 els no associats) de sis metres quadrats amb un màxim de quatre mòduls. “El copagament ha vingut per quedar-se, però obert a reflexions dins del sector”, va assegurar Del Arco.

Sobre la folklòrica llista dels més venuts, Del Arco va dir un cop més que no poden “tenir xifres reals fins unes setmanes més enllà”, així que oferiran “la tendència sumant les vendes dels dies previs i les de la jornada que es puguin recollir que seran, per força, parcials”. “Per Sant Jordi hi ha una bibliodiversitat claríssima amb vendes de 60.000 títols diferents”, va concloure.

LES XIFRES

435
parades professionals
hi haurà el dia de Sant Jordi a Barcelona, que recupera els espais a tota la Rambla.
245.000
d’euros
és el cost dels espais professionals a la capital, pagats entre la Generalitat, l’Ajuntament i els paradistes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona