Cinema

Cultura

Mor Jaime de Armiñán, director de culte

L’any 2014 va rebre el premi Goya d’Honor per la seva trajectòria

L’escriptor i cineasta Jaime de Armiñán Oliver (Madrid, 1927), va morir ahir, dimarts, a l’edat de 97 anys, segons ha comunicat la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), d’on era conseller d’honor. “Immens cineasta i ferm defensor dels drets d’autor”.

Era fill d’una família d’artistes i de petit ja freqüentava els cinemes i teatres. A la dècada dels cinquanta va començar a treballar com a articulista en publicacions com Fotos i Dígame, i al mateix moment va publicar les obres teatrals Eva sin manzana (1953), Sinfonía acabada (1955) i Nuestro fantasma (1956). L’any 1957 va entrar en el món de la televisió i es va convertir en un dels principals responsables dels programes de ficció. A principis dels seixanta, el director cinematogràfic José María Forqué, el va agafar com a guionista. És a partir d’aquest moment que comença a interessar-se per fer cinema per ell mateix. L’any 1969 debuta com a director amb el film Carola de día, Carola de noche, i amb els anys va anar consolidant-se en el seu propi estil de culte fins que va estrenar Mi querida señorita (1971), on abordava l’amor heterodox i les vides marginals i que li va valer per arribar als premis Oscar com a candidata, i El nido (1981) que es va convertir en la seva segona nominació als Oscar. El seu últim film va ser el 2008, 14, Fabian Road, guanyadora del millor guió al Festival de Cinema de Màlaga.

Al llarg de la vida no va parar d’escriure com articulista en diferents mitjans, principalment als diaris ABC i El Mundo, i com a apassionat del món del circ, l’any 2014 va publicar Biografía del circo. Una obra mestra en el seu gènere segons diversos crítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona