Art

equipaments

Primers visitants a la seu definitiva del Museu Morera de Lleida

El Museu Morera ha obert al públic aquest dissabte la seva seu definitiva a l’antiga Audiència de Lleida, a Rambla de Ferran, després de més de cent anys d’itinerància i dels darrers cinc anys d’obres de remodelació. “Avui és un gran dia pel Morera, la ciutat i el país”, celebra el director de l’equipament, Jesús Navarro, en declaracions a l’ACN. Els primers visitants en la jornada de portes obertes (més de 2.000 persones) han coincidit que el nou edifici “és impressionant” i que la ciutat de Lleida “es mereix un museu com aquest”. De moment ja hi ha un miler de reserves per visitar el nou edifici aquest cap de setmana. El Morera, Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, enceta una nova etapa amb l’exposició inaugural, Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art, una selecció de 470 obres que repassen els canvis artístics del segle XX fins a l’actualitat.

“Ho esperàvem amb molta il·lusió i no ens ha decebut”, explicaven la Isabel i la Marta, les quals han assegurat que tornaran a visitar el nou edifici un altre dia “amb més calma” per gaudir d’unes obres “fantàstiques”. Una altra visitant, la Dolors, ha explicat les primeres sensacions: “Només entrar m’ha encantat”. En la mateixa línia s’han expressat la Teresa i el Víctor, els quals també han mostrat nostàlgia per alguna de les obres. “Hi havia moltes coses que no recordàvem, com les fotos del Canyeret”. Víctor també ha insistit que era necessari “fer honor als pintors lleidatans”.

Pel director del Morera, Jesús Navarro, l’obertura de la nova seu soluciona el “greuge històric” de la ciutat vers l’equipament. “Ha estat un procés llarg i complex però hem resistit”, ha dit Navarro, qui també ha destacat que el nou edifici ha d’erigir el Morera com un espai significatiu i de referència de l’art contemporani.

De la mateixa manera, el conservador del Morera, Francesc Gabarrell, ha explicat que “per primera vegada a la història” el museu mostra “la seva potencialitat” amb unes condicions perquè el públic en pugui gaudir. A títol personal, Gabarrell ha destacat que “després de 30 anys treballant al museu, s’ha complert un somni”.

Aquest dissabte el Morera ha donat el tret de sortida a un mes de portes obertes amb lliure accés a les instal·lacions i a l’exposició dedicada a la col·lecció del museu. A partir de mitjans del mes de maig, l’entrada costarà 5 euros i els diumenges al matí es faran visites guiades a l’exposició. Així mateix, un divendres al mes es podrà visitar la Sala de Reserva per conèixer els processos de conservació i restauració de les obres d’art. També es faran tallers familiars per apropar l’art als més petits.

Al llarg de més de 100 anys de trajectòria, el Museu Morera s’ha situat en diferents espais de la ciutat com el Mercat de Sant Lluís, l’antic Hospital de Santa Maria, el convent del Roser o l’edifici Casino amb una col·lecció d’art modern i contemporani de més de 5.000 peces.

Arrels i horitzons

El Morera enceta una nova etapa amb l’exposició de llarga durada ’Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art’ (que estarà oberta fins al 25 de febrer de 2025). Inclou una selecció de 470 obres que narren els canvis artístics i culturals del segle XX fins a l’actualitat. L’exposició fa un relat històric de la memòria visual d’art modern i contemporani de les terres de Ponent, de Catalunya i l’Estat des del paisatgisme de Jaume Morera i Carlos de Haes, fins a les creacions més contemporànies d’Antoni Abad, Ignasi Aballí i Albert Bayona, passant per obres de Xavier Gosé, Antoni Garcia Lamolla, Palmira Puig, Rosa Siré o Leandre Cristòfol, entre altres.

Els treballs per habilitar la nova seu del Morera van començar l’abril de l’any 2019 i van finalitzar el seu gruix al mes de desembre de 2023. El cost total de la rehabilitació ha ascendit fins als 5,8 milions d’euros, que s’han finançat amb fons europeus, del Departament de Cultura de la Generalitat, de la Diputació de Lleida, del programa 2% cultural del Ministeri de Foment i de l’Ajuntament de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona