Maria Barbal rep el premi Jaume Fuster

L'escriptora de Tremp Maria Barbal (1949) va rebre ahir el novè premi Jaume Fuster que cada any atorga l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en votació directa dels membres (més de 1.100 socis).

Joaquim Carbó va ser l'encarregat de fer la glossa de l'autora, que es va emocionar intensament en recordar la figura de Jaume Fuster a qui va «conèixer bastant» els darrers anys. Carbó, que va confessar que no havia votat per al premi a Barbal, va insistir que «hi ha vida més enllà de Pedra de Tartera», el títol amb el qual la novel·lista va saltar a les arenes literàries el 1985 guanyant el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (1984), el Premi Crexells (1985) i el Premi Literatura Catalana de la Generalitat, creació per a públic jove (1986).

Actualment, aquest mateix títol està recollint un gran èxit a Alemanya on es va traduir arran de la Fira de Frankfurt i del qual s'han venut més de cent cinquanta mil exemplars, segons va informar la mateixa autora.

Carbó va dir que Emma, la darrera creació de Barbal, li va «colpir», una història en la qual la narradora es fica en la pell de Rosario, la dona que uns joves eixelebrats van cremar en un caixer.

Barbal gairebé no va poder parlar davant l'entrega del premi concedit per altres escriptors. Tanmateix va pronunciar unes paraules crítiques amb la situació actual de la literatura catalana: «Trobo que els llibres catalans no arriben; ens costa de creure en nosaltres mateixos.»

També va explicar que una companyia de Munic, Drei Masken, ha comprat els drets de la versió teatral de Pedra de Tartera que va fer Joaquim Vidal Folch, per poder representar-la a Alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA