Cultura

Volt de pista

Amb la tenacitat característica dels circaires, Tortell Poltrona ha engegat una altra gira i aquesta tardor visita vuit poblacions

Cric a tota vela

Cal una normativa, única i supraestatal, que simplifiqui i faciliti la circulació dels circs pel territori

Com el lector deu recordar, el Circ Cric va treure el santcristo gros el març del 2007, va cancel·lar la gira iniciada al febrer i se'n va tornar a la seu fixa de Sant Esteve de Palautordera a programar. Últimament algú ha volgut mig insinuar que el Departament de Cultura va posar en funcionament el Pla Integral de Circ per calmar les ires de Tortell Poltrona. És rotundament fals, si no malintencionat: quan el Cric es va plantar, el Pla Integral de Circ ja estava consensuat i redactat. Se'n va fer una primera roda de premsa de presentació el 30 de març d'aquell any, i el 3 de desembre se signava el protocol de col·laboració entre municipis i circs amb vela. Que actualment l'aplicació del pla i el protocol vagi a pas de tortuga ja són figues d'un altre paner. Al Cèsar el que és del Cèsar, i adéu-siau.

En Jaume II a Mallorca

Si l'alt rei en Jaume va desembarcar amb les seves hosts a Santa Ponça el 1229, en Jaume Mateu aquests any ho ha fet a la ciutat de Mallorca, on va presentar Els racons de la Memòria, entre el 8 i el 19 de setembre. Després, el Cric va fer Manacor (del 24 al 26) i, en el moment que escric aquesta pàgina, companyia i material naveguen rumb a Barcelona per actuar a Girona entre el 8 i l'11 d'octubre (la Copa, festival Temporada Alta). A Mallorca, el Cric ha comprovat un cop més que la multiplicitat de burocràcies generada per l'invent de l'Estat de les autonomies és un entrebanc per a la itinerància dels circs, ja que cada “comunitat” obliga a un mar diferent de paperassa. “És increïble que un circ alemany pugui circular sense problemes per França i nosaltres tinguem problemes per actuar a Manacor”, es lamenta Poltrona. Per a mi, la solució del desori és una normativa supraestatal, que l'Associació Europea de Circ (ECA) ja hauria de tenir enllestida de fa anys.

Però, un cop superats els entrebancs burocràtics, el públic mallorquí es va emocionar i va aplaudir dempeus l'espectacle del Cric. Aquest èxit es complementa amb un altre fet positiu: l'estada insular ha permès al Cric cohesionar encara més la companyia i pensar en projectes futurs –entre altres, una expedició conjunta de Pallassos Sense Fronteres al Congo amb el mallorquí Circ Bover.

L'espectacle és una variant del que van estrenar a Barcelona el 4 d'octubre de l'any passat, després d'una primera versió a Sant Esteve de Palautordera entre el maig i el juliol. Dirigit pel seu fill Blai Mateu (Ï i Le sort du dedans, entre altres), és un destil·lat del recorregut artístic del Circ Cric i, especialment, de Poltrona. Acompanyat per la Senyoreta Titat, Igor Buzato i Luara Mateu, el pallasso hi ofereix una antologia de 35 anys de repertori: El maquillatge, El micro, El Xèspir, Els ous, Les cadires, La bomba i Ridi, pagliaccio, més alguna sorpresa.

Banda sonora, en directe

La banda sonora en directe (ben pocs circs a l'Estat espanyol ofereixen aquest luxe) arrodoneix i potencia l'espectacle gràcies als magistrals Víctor Amman (composició, direcció musical, piano i acordió), Pep Torras (saxos, flauta travessera i flautí), Ignasi Pujol (baix), Pau Sarraute (trompeta) i Pere Gómez (veu i percussions).

Després de Girona, aquest mes d'octubre, l'espectacle circense es podrà veure a Olot (els dies 17 i 18) i Vic (del 22 al 24). Al desembre serà a Tàrrega (del 4 al 8), Sant Cugat (de l'11 al 19) i Granollers (del 26 al 30, i també l'1 i 2 de gener del 2011).

La tropa farà un parèntesi al novembre a causa d'un compromís anterior de Poltrona a Buenos Aires. D'altra banda, els Germans Poltrona (Jaume Mateu i Claret Papiol) reapareixeran al Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat a finals de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona