Declaren bé d'interès nacional dues torres de Creixell i tres monuments de Gandesa

L'acord de la Generalitat també delimita l'entorn de protecció de cada monument

Un dels acords presos per la Generalitat fa referència a l'edifici que forma l'agrupació de l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció i l'antiga Casa de la Vila Vella de Gandesa, d'època medieval i situats a la plaça de l'Església. La construcció de l'església es va iniciar al segle XII, i d'aquesta època romànica en queda l'absis i part de la façana amb la gran portalada. Es va ampliar al segle XVII i es va completar durant el XVIII, quan en va resultar un edifici totalment reformat, d'estil barroc neoclàssic. La Casa de la Vila Vella és un edifici d'estil gòtic civil del segle XV, parcialment absorbit per l'ampliació de l'església de l'Assumpció. Actualment és la seu de les entitats del municipi. I la Presó o Casa de la Castellania, també anomenat Palau del Castellà, està situat a la part alta del nucli històric de Gandesa, a la zona anomenada el Castell. L'origen cronològic de la seva construcció se situa entre els segles XIII i XIV. Es creu que el Palau del Castellà va ser inaugurat amb motiu de la reunió del capítol general de l'Orde del Temple del 1225. L'any 1338 s'hi van celebrar les corts generals de la Corona d'Aragó, presidides pel rei Pere III el Cerimoniós. Entre els anys 1994 i 1995 es va restaurar i es va convertir en un equipament cultural municipal.

Torres medievals

El govern també ha declarat bé cultural d'interès nacional dues torres medievals de Creixell: les de Cal Jeroni i Cal Xacó, i, segons ja havia avançat El Punt, també es delimita l'entorn de protecció dels quatre edificis (el castell i les torres de defensa) que formen l'arquitectura militar del municipi, i que fins ara disposaven de diferents nivells de protecció, i en alguns casos no en tenien. Aquesta protecció, que ha de «garantir la pervivència dels seus valors culturals en les millors condicions possibles», consisteix a dotar de la consideració de béns culturals d'interès nacional, en la categoria de monument històric, els elements que encara no la tenien –la Torre de Cal Jeroni i la Torre de Cal Xacó– i delimitar un entorn de protecció comú adequat per a la seva conservació. Dins del mateix conjunt, els edificis denominats el Castell i la Torre de Ca la Miquelina ja tenien la consideració de bé cultural d'interès nacional, en la mateixa categoria de monument històric.

La Torre de Cal Jeroni està situada al número 1 de la plaça Major del poble. Es considera monument el cos edificat definit per les seves quatre parets i el seu subsòl. En el cas de la Torre de Cal Xacó, situada als números 4 i 6 del carrer de Sant Jaume, es considera monument el cos edificat definit per les seves quatre parets i el seu subsòl.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.