cultura

tarragona

Una altra excavació per saber més del temple d'August

Els arqueòlegs treballaran de nou aquest estiu a la catedral i investigaran un tram de la nau central i l'absis

L'objectiu és estudiar l'interior del temple romà i localitzar una basílica visigòtica

L'interior de la catedral de Tarragona tornarà a rebre la visita aquest estiu d'un equip d'arqueòlegs a la recerca de noves dades sobre un dels edificis principals de la Tàrraco romana, el temple d'August. Després que les excavacions fetes l'estiu passat permetessin confirmar la presència de les restes d'aquest monument sota la nau central de la catedral, ara l'equip impulsat conjuntament per l'Ajuntament de Tarragona, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i l'arquebisbat de Tarragona hi tornarà per tal d'intentar descobrir-ne nous detalls. Totes les parts ja van signar el conveni corresponent el 19 de maig, i és previst que l'excavació comenci a principi de juliol.

L'objectiu dels treballs serà ara un nou tram de la nau central (el situat a tocar del transsepte) on els arqueòlegs esperen trobar els fonaments de la cel·la o sala principal de l'interior del temple, i també de la seva estructura posterior. Segons un dels codirectors de les excavacions, Andreu Muñoz, les dades de les tomografies indiquen que en aquesta zona s'acabaria l'estructura del temple. “Desconeixem la complexitat dels treballs, ja que és una zona que històricament es va fer servir com a zona d'enterrament, i pot ser que n'hi trobem alguns”, va avançar.

En cas que hi hagi temps a incloure-ho dins dels treballs d'aquest estiu, també és previst fer una segona excavació a l'absis, és a dir, la zona de la catedral situada darrere de l'altar. Es tracta de la part més antiga del temple cristià (segle XII), i allà, a més de documentar les primeres fases constructives de la catedral, també esperen trobar restes d'època tardoromana, que, segons Muñoz, “és una gran desconeguda”. Els arqueòlegs també intentaran localitzar, tant en aquesta zona com a la nau central, restes d'una basílica visigòtica. En la darrera campanya, tan sols es va documentar un mur de l'època, tot i que no es va poder confirmar que fos d'una església.

Els treballs es podran seguir per internet

Tal com ja es va fer l'estiu passat, el desenvolupament de la nova campanya es podrà seguir a través delbloc que els tres codirectors mantenen al web de la revista Sàpiens. La voluntat és que les excavacions, que es cobriran amb el paviment original de la catedral un cop s'acabin, també es puguin visitar mentre s'estiguin realitzant, aprofitant també el material d'una exposició que recentment ha fet sobre el tema el Museu Bíblic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona