Cultura

Els papers de la Companyia

L'Arxiu Nacional de Catalunya incorpora el fons nobiliari del Palau de Requesens, 4.682 documents

“És un fons molt conegut, que ha estat estudiat i que ha servit per realitzar moltes recerques”

L'Arxiu Nacional de Catalunya va incorporar ahir un fons de gran valor per als historiadors de tota la conca mediterrània com és el fons nobiliari del Palau de Requesens, cedit per la Companyia de Jesús. Es tracta del conjunt documental més important que es conserva en territori català i està integrat per 4.682 unitats documentals, majoritàriament dels segles XV al XIX. “És un arxiu equiparable als dels títols de la grandesa d'Espanya com ara els ducats de Medinaceli, Cardona i Híjar”, va sostenir ahir Josep Maria Sans Travé, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Entre els papers més importants hi ha documentació de la Lliga Santa, que obtingué la victòria naval de Lepant (1571), les relacions de la monarquia espanyola durant la dinastia dels Àustria, a més de diverses peces que fan referència a la història local de municipis com ara Molins de Rei o Martorell.

L'arxiu pertanyia als comtes de Sobradiel, descendents de la família Requesens, els quals el van cedir a la Companyia de Jesús el 1921, juntament amb l'edifici de la Reial Capella del Palau. “No tenim gaire clar per quina raó, però les escriptures indiquen que la Companyia va comprar la casa de la família amb tot el que hi havia a dins”, comentava ahir el superior provincial dels jesuïtes catalans. El 1976, l'arxiu es va traslladar al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès. “És un fons molt conegut i que ha estat molt estudiat”, va afirmar Sans Travé, que va recordar que ha servit per realitzar un gran nombre de treballs d'història social, cultura i economia de l'època. També hi ha documents del Regne de Nàpols, la correspondència del papa Alexandre VI i de l'emperador Maximilià d'Àustria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant