la CRÒNICA
Ferrater i l'inici de la guerra
La bibliotecària Regina Figuerola Rebull, de 19 anys, va morir el 17 de setembre de 1937 en caure una bomba al Centre de Lectura
El 75è aniversari del començament de la Guerra Civil espanyola ha passat prou desapercebut a Reus, cosa que la cronista no sap com s'ha de valorar. Com tampoc no sap com cal valorar moltes altres coses des de fa un mes, perquè no en tindria prou amb cent dies d'anàlisi i observació per arribar a alguna conclusió, sinó que en necessitaria 2.000. O 15.000. O 30.000. No ho sap. Bé. L'aniversari ha passat desapercebut potser perquè som a l'estiu? O per les vacances? Per la calor? Per l'atur? Pel canvi de la conjuntura política? Per desinterès? Per això, no va dubtar a acudir a la lectura del poema In memoriam, de Gabriel Ferrater, que la secció de geografia i història del Centre de Lectura va organitzar dimarts a la biblioteca de l'entitat. El president de la secció, Quim Basora, al qual ja es veu més recuperat de la derrota electoral que ICV (n'és, o n'era, el president del comitè local) va patir el 22-M, va explicar que “l'acte modest, senzill, però pulcre” que s'havia convocat a la biblioteca era el preàmbul d'un petit cicle que s'organitzarà a la tardor, en què historiadors amics explicaran fets de la guerra, de la societat en què es va produir i les causes que la van propiciar. I amb els continguts d'aquestes conferències, es confeccionarà una publicació, per a la qual s'espera la col·laboració de l'Ajuntament de Reus. I just en aquest punt alguns assistents a l'acte es van posar a riure, probablement el sector cínic de l'escàs públic, fet que la cronista, innocent com és, no va acabar d'entendre. A veure, per què ha de fer tanta gràcia esperar la col·laboració del nou ajuntament en un projecte editorial, i que a més tractarà de la guerra? És que és millor riure que plorar? Res, Quim, tu a la teva i a insistir en el projecte. A més, el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, era present a l'acte, cosa que l'honora i que diu molt dels esforços d'immersió en la complexa vida cultural reusenca que està fent des de fa un mes.
La historiadora Carme Puyol va llegir una biografia de Regina Figuerola Rebull, la bibliotecària del Centre de Lectura que va morir durant la guerra. El 17 de setembre de 1937, a tres quarts i mig de vuit del vespre, una bomba feixista va impactar a la biblioteca i va matar la noia, que tenia 19 anys. Una foto de la Regina, que era neboda de l'escultor Joan Rebull, ajudava a entendre aquell drama, la imatge d'una noia maca i somrient i del tot aliena al destí que l'esperava. Després, Dolors Juanpere va fer una lectura estremidora d'In memoriam, que va permetre captar, una vegada més, tota aquella explosió de sensacions, records i reflexions que és el llarg poema on Ferrater parlava de la guerra, de com la va veure i la va viure un noi de 14 anys que acabava de descobrir Les Fleurs du Mal. Va ser un acte auster, com són els que organitza l'ateneu siguin temps de crisi o de vaques grasses.