cultura

Crítica

cinema

Kaurismäki fraternal i meravellós

Fa més de vint anys que van arribar des de Finlàndia les primeres pel·lícules d'un cineasta que, amb imatges austeres, traspuava una mirada àcida sobre la societat que es diluïa en la simpatia i fins la tendresa pels seus personatges: treballadors explotats o a l'atur, bohemis anacrònics, rockers sense futur. Passat aquest temps, Aki Kaurismäki continua més o menys fidel a una estètica despullada, tot i que potser s'ha fet més pictòrica, i a una mirada, malgrat que ell considera que, a mesura que s'ha tornat més escèptic i cínic, fa pel·lícules més toves. Ho va dir al darrer festival de Canes, on va presentar El Havre. Com si en el cinema que fa hi projectés, encara, una esperança en la humanitat. És tova El Havre? Sí ho és, ho és a la manera de Chaplin o d'una tradició del cinema francès portadora d'un realisme poètic i a la vegada social. Tanmateix, si ho és sobretot ho és a la manera del mateix Kaurismäki, que alhora fa que no ho sigui a través del seu humanisme humorístic sense sentimentalismes i discursos moralistes.

El cas és que Kaurismäki aporta amb El Havre una faula utòpica arrelada en el món actual. El protagonista és un escriptor que, exiliat a la ciutat portuària de Le Havre, ha renunciat a escriure per enllustrar sabates. Vivint entre el carrer, el bar de la cantonada i la casa que comparteix amb la seva dona, la gran Kati Outinen, Marcel Max (André Wilms, que va fer amb Kaurismäki La vida de bohemia) ensopega per atzar amb un nen africà que, escapat d'una batuda policial d'immigrants clandestins, vol retrobar la seva mare a Anglaterra. Tota una comunitat d'amics es posarà al servei d'una causa justa en aquesta pel·lícula meravellosa i, per què no dir-ho, d'una joiosa fraternitat.

El Havre
Director: Aki Kaurismäki. Intèrprets: André Wilms, Kati Outinen, Jean-P. Darroussin
Finlàndia-França, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Havre

«El Havre»

Gènere: Comèdia dramàtica
Direcció: Aki Kaurismäki.
Intèrprets: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona
cinema

Arrenca el Festival Internacional de Cinema Documental, DocsBarcelona

Barcelona

Figa Flawas, The Tyets, Lia Kali, Stay Homas i Chenoa, entre els primers noms de la festa major

TERRASSA
cinema

Retrospectiva d’Agustí de Villaronga a la Filmoteca

Barcelona