Experts d'arreu del món es trobaran a Horta amb motiu del centenari de Picasso

Una exposició de fotos del pintor malagueny encetarà el proper 28 de juny els actes dels cent anys de la segona estada

La celebració del centenari de la segona estada de Picasso a Horta de Joan serà sens dubte un dels esdeveniments culturals més importants de la demarcació aquest 2009. Ho va afirmar ahir el president del Centre Picasso d'Orta, Elies Gaston, que va precisar: «En aquest centenari ens hi hem abocat, perquè volem demostrar que podem anar més enllà del que hem anat fins ara i perquè creiem que el Centre Picasso d'Orta és un projecte de territori i de país», va afegir Gaston. Ahir es va presentar el programa d'actes d'aquest centenari, que s'inaugurarà oficialment el proper 28 de juny amb l'exposició Picasso, fotògraf d'Horta. Instantànies del cubisme. 1909. Una mostra de 21 fotografies fetes per Picasso durant els tres mesos que va estar a Horta. El pressupost encara no està tancat, però voreja els 120.000 euros, i entre els actes més importants cal destacar la trobada de museus amb obra picassiana realitzada a Horta. Hi assistiran directors i representants de diferents museus entre els quals hi ha el Moma de Nova York, on hi ha el quadre Cases sobre un pujol, pintat a Horta el 1909, i l'Ermitage de Sant Petersburg, que exposa La fàbrica, també d'Horta, el quadre que és la imatge del centenari. Altres museus que hi participaran són el Museu Picasso de París, el de Barcelona, el Reina Sofia de Madrid i el Museu de Düsseldorf, on hi ha exposat un dels retrats de Fernande Olivier que Picasso va pintar a Horta. A més també s'ha organitzat un curs de la Universitat d'Estiu de les Terres de l'Ebre (UETE), en què participaran diversos experts en la seua obra, i en què s'analitzaran la influència en Picasso dels seus amics catalans i la seua vessant de paisatgista.

ELS ACTES

Del 28 de juny al 18 d'octubre
Exposició Picasso, fotògraf d'Horta. Instantànies del cubisme. 1909. Lloc: Convent de Sant Salvador.
Del 20 de setembre al 15 de novembre
Exposició: Retrats dels amics catalans de joventut. Lloc: Centre Picasso d'Orta.
Del 18 de juliol al 16 d'agost
Elements de conducta i transport. Instal·lació d'atuells musicals. A càrrec de Joan Bages (músic) i Jaume Rocamora (artista). Lloc: Convent de Sant Salvador.
Dissabte, 25 de juliol
Homenatge a Josep Palau i Fabre. Música i poesia a càrrec de Toti Soler i Cinta Massip. Lloc: Claustre del convent de Sant Salvador. 22.00 h.
Dissabte, 8 d'agost
Picasso i la Música, concert a càrrec d'Elena Gragera (mezzosoprano) i Anton Cardó (piano). Lloc: Convent de Sant Salvador. 22.00 h.
Del 25 al 27 de setembre
Curs de la Universitat d'Estiu de les Terres de l'Ebre: Picasso: Amics i Paisatges.
Del 16 al 18 d'octubre
Trobada de museus amb obra picassiana realitzada a Horta. (Hi haurà el Moma de Nova York, l'Ermitage de Sant Petersburg, el Museu Picasso de París...).

El geni que va estimar Horta

Picasso va arribar a Horta per primera vegada el juny del 1898 convidat pel seu company d'estudis Manuel Pallarés, natural d'Horta, i s'hi va estar fins al febrer del 1899. El poble i el paisatge el van marcar per sempre. Tant que deu anys després, quan ja era un pintor d'un cert prestigi a París, hi va tornar acompanyat per la seua companya d'aleshores, Fernande Olivier. Hi va tornar buscant els paisatges geomètrics d'un poble i el seu entorn, que marcarien els inicis del cubisme geomètric. «Tot el que sé ho he après a Horta», és una de les seues frases més cèlebres i que mostren els seus lligams i estima per aquest municipi de la Terra Alta. Si durant la primera estada, Picasso, va passar desapercebut, en aquella segona estada va revolucionar el poble. «Les puritanes del poble es van escandalitzar pels vestits que portava la Fernande Olivier, i pel fet que no estessen casats», explica Salvador Carbó, del Centre Picasso d'Orta, que ha fet una intensa labor de recerca per a l'exposició Picasso, fotògraf d'Horta i el catàleg que l'acompanyarà. En aquesta mostra s'exposaran 21 fotografies refetes per Picasso durant els tres mesos que va estar a Horta, algunes de paisatges o persones que després pintaria. «Les seues fotos ens mostren com era el poble en aquell moment, mentre que les cartes de Fernande a les seues amigues parlen de la gent», afegix Carbó. En aquest sentit, l'exposició que després d'Horta es podrà veure també al Museu Picasso de Barcelona, aporta informació nova sobre l'obra del pintor, ja que relaciona els quadres de paisatges i retrats amb paisatges i personatges reals, i per una altra ofereix informació de com era l'Horta del 1909 i de la seua gent, i inclou anècdotes com que unes dones puritanes van tirar pedres a la finestra de l'habitació de l'hostal del Trompet i Picasso va sortir al balcó amb una pistola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín