cultura

Del joguet a l'art

El Museu de Joguets de Verdú tanca avui les portes per poder convertir-se en un museu d'art contemporani la pròxima tardor

Durant els
vuit anys de funcionament, el museu ha rebut dues-centes mil visites

El Museu de Joguets i Autòmats de Verdú (Urgell) obre avui per últim cop. Un cop tanqui al migdia les portes, els seus responsables es posaran a treballar per transformar-lo radicalment i convertir-lo en un espai cultural i turístic dedicat a l'art contemporani. L'objectiu és obrir el futur centre d'art durant la tardor d'aquest any.

“Hem cregut que era l'hora de canviar, estem molt orgullosos del museu dels joguets i ha estat un èxit, però no volem acabar avorrits i traient la pols als mateixos objectes, ara toca fer una evolució”, va explicar ahir Jordi Mayoral, un dels responsables del museu. Durant els vuit anys que ha estat obert hi han passat unes 200.000 visites i ha estat un important focus d'atracció cultural i turística de la comarca de l'Urgell i de les terres de Lleida. Les últimes setmanes, des que es va saber que el museu deixaria d'exposar la col·lecció de joguines, ha triplicat el nombre de visites.

El museu el va inaugurar el 2004 Manel Mayoral, pare d'en Jordi i fundador de la galeria d'art Mayoral de Barcelona. El va formar a partir de l'extensa col·lecció de joguines antigues, atraccions de fira i autòmats que havia anat col·leccionant al llarg de la seva vida. El museu ha tingut un miler de peces exposades, que anaven variant. L'afició pel futbol dels Mayoral es va veure reflectida en la col·lecció, fins al punt que el museu ha disposat d'un espai propi dedicat al món del futbol, en què es pot veure des de vells futbolins de principi del segle XX fins a les botes de Messi i les d'altres futbolistes del Barça.

Ara, els objectes que són fruit de cessions seran tornats als seus propietaris, i de la resta encara no se sap què en faran. Ara tota l'atenció dels Mayoral se centra en el nou projecte. Jordi Mayoral explica que encara està per definir, però assenyala ja algunes idees: es vol treballar en art contemporani, mantenir l'actual equip del museu amb la seva germana Cristina Mayoral com a directora, mantenir el clima pròxim, familiar, didàctic i participatiu que ha creat el museu actual i fer un centre dinàmic, amb programes d'activitats encara per definir.

El futur museu de Verdú també intentarà tenir una dimensió internacional, en xarxa amb altres espais culturals d'Europa, aprofitant la vocació internacional que ja té la galeria d'art de la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
circ

Les Nits de Circ inclouran cintes aèries a 8 metres del terra i forçuts de Mongòlia

roses
homenatge

Teresa Rovira i el centenari de la ‘Revista de Catalunya’

Barcelona
música

Pat Metheny i Kamasi Washington, al Festival de Jazz de Barcelona

barcelona
MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA