cultura

art

El Mume invita a experimentar de prop la Retirada

Philippe Domergue transforma imatges històriques en arquitectures de l'èxode republicà en una instal·lació

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) inaugura demà (12 h) la instal·lació Memorial Retirada, un treball de l'artista Philippe Domergue basat en l'apropiació d'una sèrie d'imatges històriques de l'èxode republicà del febrer de 1939 amb un tractament monumental que intensifica alhora la seva càrrega emotiva i la reflexió sobre la transmissió de la memòria. Domergue va concebre aquest projecte el 2008, després de descobrir el reportatge fotogràfic de Manuel Moros sobre els refugiats que aquell hivern travessaven en massa el pas fronterer de Portbou i Cervera. “Vaig sentir la necessitat de perpetuar la memòria de la Retirada”, explica l'artista, que ha volgut donar a les imatges una dimensió arquitectònica, monumental, que acosta el drama al present, l'envaeix de fet quasi físicament, i transmetre al mateix la idea que són “indestructibles, capaces de resistir el temps i l'oblit”.

L'efecte l'aconsegueix mitjançant l'ampliació i el tractament digital de les fotografies de Moros, impreses en acabat damunt taulons de fusta sense polir que recorden les construccions precàries dels barracons dels camps de concentració. En cada peça, a més, ha alternat seqüències d'imatges diferents, una dislocació que “remet al caràcter sovint fragmentari i confús de la memòria”. La instal·lació, que es podrà visitar fins al 9 de juny, aconsegueix així alliberar les imatges d'arxiu de la seva freda condició de documents per acostar-les a una experiència reviscuda.

L'exili de Cecilia G. de Guilarte

Coincidint amb la inauguració de la instal·lació Memorial Retirada, una hora abans, a les 11 de matí, es presentarà l'edició dels articles que la periodista i anarquista basca Cecilia G. de Guilarte (Tolosa, 1915-1989) va escriure al voltant de la seva experiència a l'exili. Un barco cargado de..., publicat pel segell Renacimiento, aplega els articles que Guilarte va començar a publicar el 1972 sobre el seu exili a França i Mèxic, la meitat dels quals van quedar inèdits. A la presentació hi assistiran Mónica Jato, que ha tingut cura de l'edició, i Manuel Aznar Soler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona