Cinema Critica

crítica

à.q

Pirotècnia gratuïta

Zhang Yimou ha passat de ser un director xinès interessat en la psicologia dels seus personatges a un artificiós director capficat en tota mena de pirotècnia visual. És per aquest motiu que no resulta gens casual que el director de Sorgo rojo hagi volgut recrear amb tota mena de mitjans un dels moments més sòrdids de la història xinesa i donar-li una certa dimensió èpica. Yimou explica l'anomenada matança de Nanquín, que va tenir lloc a la llavors capital xinesa l'any 1937. Els japonesos van envair la ciutat, van posar fi a la vida de 200.000 xinesos i van violar prop de 20.000 dones. Aquest fet tràgic que ja va inspirar la pel·lícula Ciudad de vida y muerte de Lu Chan –premiada a Sant Sebastià el 2009– pot convertir-se fàcilment en una pel·lícula sobre la misèria moral i un cant èpic al patriotisme. És en aquest darrer punt on es troba la veritable debilitat de la pel·lícula? És evident que Yimou mostra els japonesos com a éssers espectrals, sense personalitat, que representen el mal i la depravació. Fent-ho, més enllà de la fidelitat històrica, el que està edificant és una mena d'èpica del nacionalisme xinès, basat en la idea que la Xina és un país que ha ressorgit de la foscor i que es projecta cap a un gran futur.

Per poder articular el seu discurs, Yimou ha tingut el pressupost més alt que s'ha invertit mai en una pel·lícula xinesa. Té com a protagonista principal Christian Bale –la versió original és en un 40% en llengua anglesa– i barreja la història d'un grup de prostitutes salvades amb l'estranger amb imatges de gran força èpica característiques d'una gran superproducció en què no es dubta a mostrar la catedral bombardejada i les runes d'una gran ciutat imperial. El resultat final és una pel·lícula on l'excés de pirotècnia no permet que la història avanci i convenci.

Las flores de la guerra
Jin ling shi san chai
Direcció: Zhang Yimou Interpretació: Christian Bale, Ni Ni, Shigeo Kobayashi, Dawei Tongey Gènere: Drama Països: Xina, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona