cultura

Els Recull premien autors d'arreu dels Països Catalans

accents Els guardons van a dos valencians, dos mallorquins i un poeta de Sitges

Clam a favor de la unitat lingüística i política dels territoris de parla catalana

El mallorquí Sebastià Bennasar guanya el Joaquim Ruyra

Una llengua, la catalana, i tres accents diferents –central, valencià i mallorquí– van ser presents ahir en els 49ns Premis Recull. Un fet que no va passar desapercebut en l'edició més reivindicativa, amb crides a la unitat lingüística i política de tots els territoris de parla catalana.

Sebastià Bennasar, mallorquí que viu a Lisboa, va guanyar el premi Joaquim Ruyra de narració, amb la novel·la Badia de Mindelo. Un altre mallorquí, Joan Guasp, va guanyar el premi Josep Ametller de teatre amb l'obra O.W., inspirada en els darrers anys de vida de l'escriptor Oscar Wilde. Guasp, a través d'un comunicat llegit en la cerimònia de lliurament, a la qual no va poder assistir per motius familiars, va demanar que no es consideri Catalunya només el Principat: “Els altres territoris, en especial les Illes i el País Valencià, també som Catalunya: no ens deixeu sols lluitant contra la pèrfida Castella”, va clamar, i va acabar fent crides a la independència. Unes paraules molt aplaudides pels assistents.

El premi Benet Ribas va recaure un altre any en un jove escriptor, enguany en Joan Duran amb el poemari Extrema llum. El poeta de Sitges va comparar la situació actual del país amb la que van viure els premis en el seu inici, i va concloure: “El nostre país té una oportunitat per aconseguir el ple domini de la nostra terra, llibertat i cultura.”

Dos guardons van anar al País Valencià. El Salvador Reynaldos de periodisme va ser per a Joan Vicent Yago per Hipotecar el futur. L'autor, de Sueca, va explicar que vivia molt a prop de la casa de Joan Fuster, la figura del qual va reivindicar. “Hem de continuar la figura de Fuster de pensament i d'ús de la llengua com a vehicle de pensament.” Finalment, Joan Garí, de Borriana, va aconseguir el premi Rafel Cornellà-Joaquim Abril de retrat literari per Manuel Vicent o la frase feliç. Es publicarà al suplement de Cultura d'El Punt Avui.

Laura Borràs, presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, va destacar la diversitat de procedència dels guanyadors, en un cap de setmana de reivindicacions amb l'Enllaça't per la llengua: “Es veu perfectament la salut literària del català, fortalesa lingüística, sobretot en llocs on està amenaçat.” Curiosament, Borràs s'havia d'incorporar al jurat dels premis, però va haver de renunciar-hi en ser nomenada per al càrrec.

En el món de la cultura, escriure és lluitar, i en el meu territori encara més
Joan Vicent Yago
guanyador del salvador reynaldos de periodisme

LES FRASES

En la Catalunya independent, la llengua haurà de seguir sent el pal de paller de la nació
Pere Reixach
membre revista ‘recull'
No ens deixeu sols lluitant contra la pèrfida Castella
Joan Guasp
guanyador del josep ametller de teatre
La convivència no es pot basar en la submissió
Josep Marigó
Alcalde de Blanes

Celebració del cinquantenari

Jordi Gonzalo

El lliurament dels premis Recull va servir per començar la celebració del cinquantenari dels guardons. El programa d'actes començarà oficialment el 31 de març amb un concert de La Selvatana, que celebra el seu centenari. Els actes s'allargaran fins al 2014. Els responsables de la revista Recull van fer una crida a les administracions perquè donin suport a l'efemèride. “És un fet extraordinari per a Blanes consolidar uns premis que arriben als 50 anys”, va destacar Vicenç Llorca, president del jurat.

“Seguirem apostant pel Recull com a dinamitzador de la nostra cultura”, va assegurar Josep Marigó, alcalde de Blanes, que va agrair i felicitar els organitzadors. Marigó va fer una defensa del dret a decidir i que aquest “no ha de ser motiu d'escarafalls i desqualificacions que no fan res més que tornar-nos a altres èpoques”. Els representants del Consell Comarcal, la Diputació i el Departament de Cultura també van mostrar el seu suport als premis.

Nou premi de contes

La cinquantena edició dels Recull tindrà una novetat remarcable: el premi Joan Petit de conte infantil. Aquest guardó es crea amb el patrocini de la Fundació Joan Petit, que treballa amb nens malalts de càncer.

La fortalesa dels premis, però, contrasta amb la dèbil salut de la revista que els organitza. Ahir es va tornar a fer un crit d'alerta a la mala situació econòmica que viu.

160 persones en la cerimònia de lliurament

Unes 160 persones van assistir ahir a la cerimònia de lliurement dels premis Recull. Un dels principals actes socials de la ciutat de Blanes. Com en els últims anys, es va fer al restaurant Mont-Ferrant, després d'una missa en memòria dels membres del Recull a l'església parroquial de Santa Maria.

Record per Joaquim Abril, mort l'any passat

El moment més emotiu de la cerimònia va ser quan es va recordar la figura de Joaquim Abril, membre de la redacció de la revista i un dels fundadors dels premis, que va morir l'agost passat. Des d'aquesta edició el seu nom s'ha afegit al guardó de retrat literari. També es va anunciar la publicació de dos llibres seus.

Es presenten els llibres guanyadors de l'any passat

El lliurament de premis va servir per presentar els llibres guanyadors de l'any passat. Així, ja s'han publicat la novel·la Llegir al metro, de Rodolfo del Hoyo; el poemari Esquelet, de Lucia Pietrelli, i el text teatral Nebraska, de Jordi Portals. Tots tres autors van ser presents a l'acte i van parlar dels seus llibres.

L'aperitiu del dinar

en què es van lliurar els premis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera