cultura

L'empremta dels indians

Vilassar de Mar i Arenys de Mar promocionen amb orgull el llegat dels maresmencs que van marxar el segle XIX a fer les Amèriques

Aventurers romàntics o simples cercafortunes. Els indians han estat personatges tan envejats com criticats, però el cert és que el seu llegat és encara avui ben visible en un munt de poblacions de la costa catalana. Des d'una arquitectura pròpia amb tints caribenys fins a costums manllevats de les Amèriques passant per llegendes sobre tresors i secrets inconfessables queda encara molt per descobrir i, amb la voluntat de donar-ho a conèixer, des de Vilassar de Mar i Arenys de Mar hi han apostat fort amb l'organització d'un munt d'activitats fins i tot vinculades a la festa major. La vila arenyenca dedica tot el mes de maig al seu passat indià. Combina des de promocions gastronòmiques en què la patata n'és la protagonista absoluta i en què es convida a fer un tastet de la cuina indiana, fins a rutes pels principals edificis que es van aixecar a l'època, conferències i fires. Per a consultes: www.arenysdemar.cat. Un dels actes més esperats és la visita nocturna a l'edifici Xifré, un immoble majestuós que, segons s'indica en el programa, amaga el fantasma del mateix senyor que es va fer ric a l'altre costat de l'Atlàntic i que sortirà a explicar la seva història.

Vilassar de Mar va un pas més enllà i el mes de juny lligarà la festa major de Sant Joan amb el passat indià. Els actes tradicionals compartiran espai amb la fira de productes indians, les conferències sobre l'època i els personatges més importants i els concerts de música cubana i rom cremat. Entre les novetats d'aquest any hi ha la convocatòria d'un concurs de carrers guarnits amb motius indians, unes havaneres itinerants i una conferència a càrrec de la guanyadora de la V Beca Ernest Lluch 2010 centrada, precisament, en el Vilassar de Mar dels indians. Per saber-ne més, www.vilassardemar.cat.

Com s'hi arriba?
En cotxe.
Vilassar de Mar i Arenys de Mar estan molt ben comunicats per carretera. Des de Barcelona s'hi pot arribar per l'N-II o per l'autopista C-32. Des de Girona, també per l'N-II o per l'AP-7 fins a la sortida de Maçanet, continuar per l'N-II o enllaçar amb la C-32 a l'altura de Tordera.
En tren.
Rodalies línia 1 de Molins de Rei a Maçanet.

‘Sant Ramon', en Pigat i la Lucía

Els gegants de Vilassar de Mar, en Pigat i la Lucía, també formaran part de l'escenari indià preparat per a la festa major. De fet, la parella representa un amor d'ultramar entre un capità mariner i la filla d'un virrei de les Amèriques. Tots dos arribaran divendres dia 21 de juny embarcats en el Sant Ramon, un llaüt quillat de vela llatina construït el 1904, dels més antics que naveguen, i recuperat per Bricbarca



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.