Oriol Ponsatí-Murlà se sotmet avui a les «Vexations» de Satie tocant el piano durant gairebé un dia

No és una marató de piano sinó una partitura d'una única pàgina escrita amb la malèvola indicació de ser tocada 840 vegades consecutives. Porta per títol Vexations, la va escriure el gran compositor francès Erik Satie el 1893 i la intentarà interpretar sencera avui, a partir de les sis de la tarda, el figuerenc Oriol Ponsatí-Murlà (1978), editor, rapsode, filòsof i pianista (parafilòsof i parapianista, segons apunta el mateix interessat), que si se'n surt haurà tocat entre vint i vint-i-quatre hores sense interrupció, és a dir, fins demà a la tarda.

L'escenari és la Nau Côclea de Camallera i el marc, el XVII Festival de Música 13. Ponsatí-Murlà explica que l'objectiu de la llarga vetllada «no és que la gent vingui a escoltar un concert sinó crear un espai sonor on passin coses durant un dia», segons argumenta.

Casasses recita «UH»

Una de les «coses» que està previst que passin és la intervenció, a partir de dos quarts de nou del vespre, del poeta Enric Casasses, que recitarà acompanyat per les Vexacions de música de fons (o acompanyant Ponsatí-Murlà amb paraules de fons) el seu poema UH. Casasses tampoc no s'hi posarà per poc: 9.072 versos, una tasca en què també té previst invertir unes quantes hores.

La vetllada s'acabarà demà entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda. Tot dependrà del tempo del pianista.

Begudes isotòniques i mentalització

Ponsatí-Murlà explicava ahir, a 24 hores d'iniciar l'actuació, que el repte és més mental que físic. «La repetició cansa molt mentalment», explicava, en una partitura lenta «però molt punyetera»: atonal i claferta d'alteracions, la qual cosa la fa molt difícil de memoritzar. Per afrontar l'actuació d'avui, el figuerenc s'ha proveït de begudes isotòniques, fruits secs i altres menges poc laxants, «un menú més d'esportista que no pas de músic». Vexations no ha estat interpretada mai abans a l'Estat Espanyol per un sol pianista. «Normalment fan relleus entre tres o quatre», deia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona