El Catllar ja té projecte per a la primera peça del parc cultural del Baix Gaià

Els municipis consideren necessari donar prioritat als castells i als espais humits per atreure visitants

Un dels objectius principals tant del parc cultural del Baix Gaià com de la ruta dels castells és intentar arrossegar el turisme de masses de la costa de la subcomarca als interessos culturals de l'interior. Per fer-ho possible, s'ha proposat la creació de petits museus o centres d'interpretació repartits pel territori que tractin aspectes rellevants de la història, tradició o entorn natural de la regió.

Una de les peces centrals d'aquest projecte turístic serà el castell del Catllar, recentment rehabilitat, i on està prevista la creació d'un centre d'interpretació dels castells que esquitxen tot el territori del Baix Gaià. L'Institut Català de Paleoecologia i Evolució Social de la URV s'ha encarregat d'elaborar el projecte de museïtzació de l'espai, que ha estat presentat al Catllar recentment i que preveu difondre la història i evolució d'aquestes fortificacions de manera «atractiva i didàctica», segons va explicar Marta Fontanals, una de les responsables del projecte.

A més de la zona d'entrada (que disposarà d'una botiga per als visitants del futur museu), una de les zones més atractives del futur centre d'interpretació se situarà al fossat (el pou de glaç), en què a través d'un audiovisual s'exposarà l'evolució dels castells del Baix Gaià des del seu naixement, el segle XI, fins a l'època actual. La resta de l'espai estarà dedicat a mostrar als visitants les funcions que assumien aquest tipus de castell en l'època de la seva màxima esplendor: el segle XVI.

D'aquesta manera es podrà conèixer la importància de l'espai com a habitatge, com a instrument defensiu i ofensiu, com a presó i com a zona d'emmagatzematge de productes agrícoles.

La visita també inclourà l'accés a la terrassa superior del castell; aquí s'hi instal·larà un mirador de l'entorn del castell i alhora servirà de punt de «desconnexió» i d'observació d'elements d'interès patrimonial i paisatgístic.

Pendents del fons FEDER

El desenvolupament del parc cultural del Baix Gaià dependrà ara de la disponibilitat pressupostària. El Consell Comarcal del Tarragonès, a través de l'Icode, ha presentat a la convocatòria de subvencions del fons europeu FEDER tres dels centres d'interpretació previstos. Un d'ells és el del Catllar, però també s'hi ha inclòs el Museu dels Balls Parlats de Salomó, que s'instal·larà a Cal Cadernal i que repassarà la tradició folklòrica del Baix Gaià i del municipi, amb el ball del Sant Crist com a màxim exponent. El tercer centre d'interpretació inclòs a la convocatòria és el previst a Creixell. En aquest cas, s'ha plantejat la creació d'un espai museístic a Cal Cabaler (un antic edifici del nucli antic de Creixell) que estaria dedicat a antics oficis del Baix Gaià com ara l'agricultura i la pesca. La previsió és que el parc cultural es vagi desenvolupant progressivament segons els recursos.

Elements diferenciadors

El Consell Comarcal del Tarragonès, amb el suport de la Generalitat, ha desenvolupat un procés de participació sobre el parc cultural que es va tancar el mes de juny al Catllar amb la presentació dels resultats. En total, una quarantena de persones van participar en els tallers en què es va poder establir les seves prioritats. Així, els participants han destacat la importància de fer valer en el projecte elements com ara la xarxa de miradors del paisatge, la cuina de la subcomarca i els productes relacionats amb els espais naturals. Com a recursos més importants, han valorat els castells i les restes d'època romana, a més d'aspectes diferenciadors com ara les construccions en pedra seca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Pol Wagner crea el seu tercer disc amb intel·ligència artificial

girona
girona

Enyorat Joan Domènech

girona
exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona