cultura

art

El fons de Santos Torroella es podria exhibir a la casa Pastors

La voluntat de l'Ajuntament és exposar-lo a l'antiga seu de l'Audiència de Girona, que es vol convertir en un centre d'art contemporani

L'adquisició costaria uns 4 milions d'euros

L'Ajuntament de Girona està negociant la compra del fons artístic del crític d'art Rafael Santos Torroella (Portbou, 1914- Barcelona, 2002), de més de dues mil peces, que inclou diverses pintures i aquarel·les d'autors contemporanis, com Dalí, Picasso, Tàpies, Ángeles Santos o Miró. Segons informava ahir Televisió de Girona, l'equip de govern ha presentat una proposta de compra del fons del crític d'art, poeta i dibuixant a la resta de grups de l'oposició per un preu de 3,9 milions d'euros. L'objectiu era afegir aquest punt al ple de dilluns vinent, però al final la decisió s'ha posposat fins al setembre perquè l'oposició ha reclamat un millor estudi de quin impacte i quina planificació cultural i turística comportaria l'adquisició d'aquest fons.

En cas que la compra tirés endavant, el govern pensa instal·lar part de la col·lecció a la casa Pastors –l'edifici de l'antiga seu de l'Audiència de Girona– i convertir aquest espai en un centre d'art contemporani. D'altra banda, hi ha converses per part del mateix consistori amb el MACBA per tal que el museu barceloní cedeixi obres d'artistes contemporanis catalans del seu fons perquè complementin el contingut d'aquest possible centre d'exposicions situat davant de les escales de la Catedral –en ple epicentre de les rutes turístiques–, que, evidentment, necessitaria una important injecció econòmica per a la seva remodelació.

Precedent d'adquisició

De fet, quan Joaquim Nadal era alcalde ja s'havia plantejat l'adquisició d'aquest fons. Més tard, el Museu d'Història de la Ciutat va acollir una exposició temporal el 2004 amb algunes de les obres de l'arxiu personal de Santos Torroella. Ara ha tornat a sorgir la possibilitat de l'adquisició, que inclouria no només la part artística sinó també tot l'arxiu personal de l'intel·lectual empordanès.

LA XIFRA

2.000
peces conformen el fons del crític d'art, poeta i dibuixant, que inclou pintures d'autors de relleu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín