cultura

PATRIMONI

Conferències sobre homes, paisatges i terres a Llagostera

L'arxiu municipal programa cinc xerrades sobre l'estructura de l'espai agrari al poble del segle XIV al XXI

L'arqueòleg i historiador Joan Llinàs i el professor i historiador Elvis Mallorquí obren avui, divendres, a les vuit del vespre, al local social de La Caixa, el segon cicle de conferències que ha organitzat l'arxiu municipal, que es dedica a l'estructura de l'espai agrari a Llagostera del segle XIV al XXI. Llinàs i Mallorquí parlaran a Els masos de Panedes i de Romanyà de la Selva a l'edat mitjana de com vivien les petites famílies pageses al segle XIV sotmeses als poders feudals. A través dels capbreus del monestir de Sant Feliu de Guíxols i d'excavacions arqueològiques recents als masos de Romanyà se saben els noms dels seus habitants i algunes característiques dels masos medievals.

El 25 d'octubre, el professor i historiador Pere Gifre parlarà a Les transformacions dels masos de Llagostera durant els segles XVI i XVII de la xarxa de masos creada a l'edat mitjana i de com va ser alterada per la crisi, el creixement agrari, l'endeutament dels pagesos, la pràctica successòria de les famílies, etc. En aquest període els pagesos que gaudien del domini útil de les seves explotacions consoliden els seus drets de propietat.

Francesc Nadal, catedràtic de geografia humana, i Jesús Burgueño, professor de geografia, analitzaran el 8 de novembre la feina d'Agustí Bragat a Agustí Bragat i el plànol de l'amillarament de Llagostera (1863-1879). També dels agrimensors i cartògrafs a les comarques de Girona, a partir del plànol de bona part del terme municipal realitzat per Bragat, que es conserva a l'arxiu municipal.

El 22 de novembre, el professor d'història econòmica Enric Saguer protagonitzarà la conferència Masos i masoveries des de la crisi de finals del segle XIX, i parlarà de la transformació radical del món rural a Llagostera, que també va passar a la resta del país.

Finalment, el professor de geografia Josep Pintó tancarà el cicle el divendres 13 de desembre fent una aproximació geogràfica al paisatge de Llagostera.

Conferenciant

Elvis Mallorquí

L'historiador i professor de secundària de l'IES Santa Coloma de Farners obrirà amb l'arqueòleg Joan Llinàs el segon cicle de l'arxiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
patrimoni

Comença la rehabilitació de l’església se Santa Maria de Sanaüja

Barcelona

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona
música

Sopa de Cabra i Beth llancen la cançó ‘Temps de sega’

música
música

Tres grans intèrprets homenatjaran Pau Casals

Barcelona
museus

Nit i Dia dels museus, el 18 de maig

Barcelona
Crítica
música

A través dels segles

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona