cultura

Morts per arma blanca a Sitges

Destrals i ganivets sembren el terror als films de Brian De Palma, Robert Rodriguez i altres cineastes

‘Monsoon shootout', un notable film policíac indi, destaca en la secció a concurs

Un gàngster dels suburbis de Bombai que mata amb una destral; un assassí que talla la gola a una alta executiva publicitària a Berlín; Danny Trejo amb el seu temut matxet, i fins i tot les espases de la sèrie Joc de trons. Les armes blanques de tota mena han estat protagonistes en el Festival de Sitges.

Tot i que no han vingut personalment al certamen, Brian De Palma i Robert Rodriguez han acaparat l'atenció amb els seus films. Del primer, es va presentar Passion, que va inaugurar Seven chances, secció especialitzada, des de fa vint anys, a permetre l'accés del públic a films que no arriben a les sales comercials. Estrenat el 2012 a Venècia, Passion té dues estrelles com a protagonistes, Rachel McAdams i Noomi Rapace, i recull alguns dels temes recurrents del director d'El precio del poder i Doble cuerpo: la passió, la seducció, la doble identitat... Però la posada en escena estilitzada i la tensió dramàtica dels millors films de Brian De Palma queden lluny d'un film que sembla fet amb pocs mitjans, amb un ritme narratiu i una construcció de personatges irregular.

Qui segueix perfectament el guió i ofereix allò que esperen els seus fans (abundants de Sitges) és Robert Rodriguez amb Machete kills. L'homenatge a la sèrie B de les noves aventures de Machete incorpora un munt de rostres coneguts (Mel Gibson, Lady Gaga, Sofía Vergara...) en el que sembla una paròdia molt passada de voltes de James Bond.

En la competició, va destacar ahir Monsoon shootout, notable film de l'Índia sobre un jove policia que té a tret un perillós gàngster de Bombai. Explora els camins diferents que pren l'acció, en funció de si dispara o no.

Charles Dance, el Tywin Lannister de Juego de tronos, va ser a Sitges per un doble motiu: assistir a la presentació del capítol 9 de la tercera temporada de la sèrie, en un acte ple de fans entusiastes, i per la presentació ahir, fora de competició, del film de terror australià Patrick.

Irregularitat en la secció oficial

Xavier Roca

De moment, una de les pel·lícules que més entusiasme unànime han provocat ha estat vista fora de concurs: The world's end, la nova festa del director britànic Edgar Wright i els actors Simon Pegg i Nick Frost. L'equip de Zombies party i Arma fatal juga ara amb la ciència-ficció amb la seva habitual i endimoniada vitalitat, al ritme d'una estupenda banda sonora.

Més desconcert va provocar A glimpse inside the mind of Charles Swan III, un deliri pop i oníric dirigit per Roman Coppola –fills de Francis Ford Coppola– i protagonitzat pel controvertit Charlie Sheen. Tot i un ocasional encís excèntric, la pel·lícula té l'aire d'un innecessari caprici de pijo.

Dins la secció oficial, films que han provocat divisió d'opinions han estat Upstrem color i Blind detective. En la primera, l'independent Shane Carruth (Primer) dirigeix i protagonitza una crítica faula amb esporàdica capacitat de fascinació visual, però excessivament tancada en ella mateixa. En la segona, el xinès Johnnie To –homenatjat en el festival– combina thriller i comèdia en una pel·lícula molt ben rodada però en què en fa un gra massa amb l'humor grotesc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.