cultura

Viure al País musical

El programa mensual de France3 en català torna aquest diumenge

Aquesta setmana Viure al País proposa un especial música amb tres reportatges sobre gèneres molts diferents. De jugadors de sac de gemecs a una evocació de Pau Casals, passant per records discogràfics dels anys seixanta. Visita guiada amb l'Helena de la sala de concerts le Portail à Roulettes de Salses, una sala de concert alternatiu i independent de la qual Helena és co-fundadora. Des de fa 5 anys ja El Portail à Roulettes acull grups underground de l'escenari europeu.

El primer dels temes d'aquesta edició tracta de la Pop dels anys seixanta era fins fa poc encara el secret millor guardat de la discografia en llengua catalana. En 1961, la casa de discos barcelonina Edigsa inicia un treball d'adaptació en llengua catalana dels clàssics del període ie-ie : les cançons de Sylvie Vartan, d'Els Beatles o d'Elvis Presley són versionades en català, en ple franquisme. 50 anys més tard, aquest període musical molt productiu torna a ser de moda i les reedicions en CD dels 45 torns de l'època atreuen fins i tot els més joves. El rock és pas mort !

Els Salancaires són el segon reportatge : ni escocesos, ni bretons aquests músics amb la cornamusa són 100% catalans. Creat des de fa 5 anys ara, el grup Els Salancaires encadena els cursos al conservatori de Perpinyà i les sortides amb la satisfacció de fer reviure el sac de gemecs, aquest instrument rossellonès desaparegut al segle XIX amb el contrapàs i la sardana curta.

Finalment, s'evocarà la figura de Pau Casals mitjançant l'important part de la seua vida que el mestre va viure a Prada. Una de les seues nebodes, l'Enriqueta Casals, que va conviure amb ell i la seva família durant molts anys i es va casar amb un jove pradenc Vincent Touron i es va quedar definitivament al Conflent. Avui té 92 anys i viu a Perpinyà. Per haver viscut al dia a dia amb el celebre violoncel·lista, és sense dubte una de les persones qui més coneix el mestre. Lluny de les biografies oficials el testimoniatge de l'Enriqueta ens dóna a conèixer la cara més intima d'en Pau Casals, el seu «padrinet».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA