Música

MANGA

xavier roca

Una obra magna de Miyazaki

En els darrers temps, el cineasta i dibuixant Hayao Miyazaki –un dels grans genis vius de l'animació japonesa– ha estat notícia per dues raons, una de bona i una de més trista.

D'una banda, l'estrena de la seva darrera pel·lícula, The wind rises, en festivals com el de Venècia, Sant Sebastià i la darrera edició del Festival de Sitges. D'altra, l'anunci que es tracta de l'últim film dirigit per ell, ja que el director –de 72 anys– ha fet pública la seva intenció de retirar-se del cinema.

Miyazaki és també un dels protagonistes de les novetats d'aquesta edició del Saló del Manga –que va començar ahir–, ja que Planeta DeAgostini ha publicat una luxosíssima edició del seu monumental còmic Nausicaä del Valle del Viento. Una peça concebuda com a objecte de col·leccionista, que consta de dos llibres, un estoig numerat i una bossa de tela.

Després d'una catàstrofe

Nausicaä del Valle del Viento és una faula postapocalíptica ambientada en una terra devastada per una catàstrofe mediambiental; una princesa guerrera emprèn una missió per esbrinar l'origen d'aquesta contaminació massiva. El manga inclou alguns dels temes i característiques recurrents del cinema de Miyazaki: el protagonisme d'una jove heroïna, una desbordant imaginació visual a l'hora de retratar personatges i universos fantàstics, la defensa de l'ecologia, la fascinació per l'aviació i els combats aeris...

Quan ja començava a tenir un notable prestigi en el món de l'anime, Hayao Miyazaki va sorprendre el 1982 amb la seva decisió d'emprendre un èpic projecte en forma d'historieta –escrita i dibuixada per ell– per a la revista Animage. Una obra fastuosa que el va deixar exhaust creativament –en alguns moments va arribar a dir que es penedia d'haver-la començat, com recorda Antonio Trashorras al catàleg que va publicar el Festival de Sitges el 2002–, la realització de la qual es va allargar fins al 1994 mentre, paral·lelament, prosseguia la seva aclamada carrera cinematogràfica. Malgrat tot, l'èxit d'aquest manga va fer que se li encarregués a Miyazaki una adaptació cinematogràfica, que es va estrenar el 1984 i que es considera la pedra fundacional dels estudis Ghibli, que han aportat a l'animació –i al cinema en general– títols d'or com El meu veí Totoro, Porco Rosso, El viatge de Chihiro, La princesa Mononoke o Ponyo al penya-segat.

NAUSICAÄ DEL VALLE DEl VIENTO
Guió i dibuixos: Hayao Miyazaki Editorial: Planeta DeAgostini Pàgines: 1104 Preu: 99 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic