Territori

art

carina filella

Les cares de Reus

El Museu de Reus exposa 170 caricatures fetes per Josep Maria Baiges, un dels artistes “més destacats i originals de la segona meitat del segle XX” de la capital del Baix Camp, i que també va ser cineasta, pintor, dibuixant, decorador i compositor de sardanes. Durant la inauguració de la mostra, que estarà oberta fins al 5 de desembre, es va projectar la seva pel·lícula humorística Victòria de Cabretes, una producció dels anys setanta protagonitzada, entre altres, pel pare de l'humorista Andreu Buenafuente.

Va ser pintor, dibuixant, caricaturista, cineasta, decorador i compositor. Josep Maria Baiges Jansà (Riudoms, 1924-Reus, 1991) és “un dels artistes més destacats i originals de la segona meitat del segle XX a Reus”, en paraules del regidor de Cultura, Joaquim Sorio, que el 8 de novembre passat va inaugurar una exposició dedicada a aquest creador “polifacètic” al Museu de Reus. La mostra, però, se centra només en un dels seus vessants creatius: el de caricaturista. Baiges és autor d'un miler de caricatures, de molts personatges locals i també de fora de Reus. “Per ser algú a Reus havies de tenir, entre altres moltes coses, una caricatura del Baiges”, apunta el seu fill, el periodista Josep Baiges, que ha comissariat la mostra. Ell ha estat qui ha reunit les 170 obres que s'exposen ara. Identificar les persones caricaturitzades no ha estat una feina fàcil. “El pare guardava tots els apunts però no n'hi havia cap d'identificat. Ha estat gràcies a un dietari que escrivia i sobretot a un grup de Facebook, on la gent m'ha anat informant de les identitats de les caricatures, que hem pogut donar nom i cognoms a cadascun dels dibuixos”, explica el seu fill.

Tot i que la de caricaturista sigui la faceta que protagonitza l'exposició (l'escriptor Xavier Amorós escriu en un dels apartats que cada caricatura de Baiges “és una poesia”), també s'hi deixa clar que la resta d'àmbits en què es va comprometre vitalment “tenen la mateixa o encara més importància dins la seva trajectòria”, i que són fruit “de la seva inquietud vital i curiositat intel·lectual”. A través de plafons s'explica la seva trajectòria com a decorador professional, pintor, dibuixant, compositor (va destacar en la composició de sardanes, la més coneguda de les quals és Pere Ganxet, que ha esdevingut quasi un himne reusenc), i com a cineasta. Un exemple d'aquest darrer vessant es va poder veure durant l'acte inaugural, quan es va projectar la pel·lícula humorística Victòria de Cabretes, una producció dels anys setanta de Baiges Jansà i Joan Pons, que explica la rivalitat entre dos pobles, i que van rodar en diferents indrets del Baix Camp. Els actors són una colla d'amics encapçalats pel Joan Buenafuente, Juanillo, el pare d'Andreu Buenafuente. Va ser precisament aquest conegut humorista qui va presentar la projecció del film, al Teatre Bartrina.

l'EXPOSICIÓ
‘Josep Maria Baiges. Un artista polifacètic'
Lloc: Museu de Reus Dies: del 8 de novembre al 5 de desembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona