cultura

Renovació de La Flama de la Llengua Catalana a Prada de Conflent

En la seva 45º edició, el tradicional acte reivindicatiu en suport del català, l'organitzen cinc entitats excursionistes de Reus amb el suport del Casal Català del Conflent

A la tomba de Pompeu Fabra al cementiri de Prada de Conflent s'ha iniciat una edició més de la simbòlica renovació de la Flama de la Llengua Catalana. En la seva 45ª edició, són cinc entitats excursionistes de Reus les que organitzaran el “peregrinatge” de la flama que finalitzarà a Montserrat on crema perpètuament. Segons ha explicat Francesc Escoda, portaveu de les entitats organitzadores, la renovació de la flama és una oportunitat de “refermar” el compromís amb la llengua catalana, d'una banda, i de retre homenatge a la figura de Pompeu Fabra, “seny ordenador” del català, i molt vinculat al món excursionista. Unes 200 persones van participar en l'inici dels actes. La jornada va començar amb una visita a la casa on va viure i morir Pompeu Fabra a Prada. Seguidament, la comitiva, presidida per una estelada de grans dimensions, es va dirigir al cementiri de la població nord-catalana per fer una ofrena floral a la tomba de Fabra i fer l'encesa de la flama.

Francesc Escoda, portaveu de les cinc entitats excursionistes de Reus que enguany han estat les encarregades d'organitzar la renovació de la flama, ha explicat que iniciar els actes a Prada de Conflent permet retre un sentit homenatge a Pompeu Fabra i alhora “donar una empenta” a les associacions de la Catalunya Nord que treballen en la promoció i defensa de la llengua catalana.

Casal Català del Conflent

El president del Casal Català del Conflent, Jordi Taurinyà, va explicar que, efectivament, aquesta festa anual “posa les piles” a les entitats nord-catalanes que treballen en favor de la cultura catalana perquè els demostra “que no estan sols” en la seva lluita. “Veure tota aquesta unitat ens dóna força i ens encoratja a seguir”, ha afegit Taurinyà. La jornada va finalitzar amb una recepció a l'Ajuntament de Prada on alumnes de la Bressola van cantar diverses cançons populars nord-catalanes.

Història de la renovació de la Flama

Va ser el 1968 quan, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, que s'encengué per primera vegada la Flama davant la tomba del mestre per part de la seva filla Carola. La flama fou portada per camins de muntanya durant una setmana fins al monestir de Montserrat, amb el qual s'encengué la llàntia votiva que va quedar instal·lada a l'atri de l'església que du la següent llegenda: Flama de la llengua catalana. 'Encesa per la fe, portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble'. L'any següent, amb motiu del primer aniversari d'aquell acte, es va acordar que cada any una entitat diferent organitzaria la Renovació de la Flama el diumenge més pròxim a la data de naixement de Fabra, el 20 de febrer de 1868. Així, la primera renovació de la Flama va tenir lloc el 1970.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic