cultura

El Black Music, al carrer

El festival oferirà nou concerts gratuïts a la plaça Independència, els dies 8 i 9 de març

El Black Music ha rebaixat el pressupost a 175.000 euros, però manté un nivell alt

John Mayall, Spin Doctors i Big Sam són els tres caps de cartell

Ja ho cantaven Martha & The Vandellas en una cançó gravada ara fa cinquanta anys: Dancing in the street, ballant al carrer. I aquesta és justament la gran novetat de la tretzena edició del Black Music Festival , que tindrà lloc de l'1 al 22 de març a diferents locals de Salt i Girona, i aquest any, per primer cop, també en un escenari que s'instal·larà a la plaça Independència de Girona, l'Escenari Cadena Ser, on es faran nou concerts gratuïts el cap de setmana dels dies 8 i 9 de març, que es complementaran amb una cercavila de la jove però impetuosa Girona Marxing Band: una iniciativa de l'Escola de Música Moderna que sintonitza molt bé amb el Black Music.

En aquest nou escenari a l'aire lliure, hi actuaran grups emergents i representants de la “classe mitjana” de la música, que són els que més estan patint la crisi, com va dir ara fa uns dies el director del festival Strenes, Xavi Pascual, citat ahir pel seu homòleg del Black Music, Jordi Planagumà, a la multitudinària roda de premsa de presentació d'aquesta gran festa de la música negra, que es va fer a la Diputació de Girona. Aquests concerts gratuïts es plantegen també com una manera de fer arribar aquesta música a públics més amplis i que probablement no hi accedirien si haguessin d'anar a locals tancats i pagar una entrada.

Les institucions, que aporten un 35% del pressupost del festival –inclosa la Generalitat–, hi estaven representades ahir per l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé; Xavier Soy, en nom de la Diputació, i Roser Urra, regidora de Joventut de l'Ajuntament de Girona. Tots tres van lloar l'evolució del Black Music Festival, que s'ha convertit en una de les grans cites de la música negra del sud d'Europa, amb un bon equilibri entre aportacions públiques i privades, i una interessant contribució a la desestacionalització del turisme que també busca incentius culturals més enllà dels festivals d'estiu. Diversos restaurants i hotels gironins han preparat menús i promocions especials amb motiu del festival.

El Black Music Festival té aquest any un pressupost de 175.000 euros, una xifra per sota dels 200.000 euros que havia arribat a tenir en altres temps, però que li permet mantenir un bon nivell artístic gràcies al sobreesforç que estan fent els organitzadors, amb el suport d'una xarxa cada cop més àmplia d'empreses col·laboradores, entre les quals, El Punt Avui, i el patrocini d'Estrella Damm, Llagurt i Garatge Plana (Mercedes-Benz).

El festival ja havia anunciat prèviament els seus caps de cartell: el gran mestre del blues britànic, John Mayall, que ja va actuar al Black Music ara fa una dècada, quan tenia 70 anys, i que ara hi torna en plena gira commemorativa del seu vuitantè aniversari; els nord-americans Spin Doctors, també reincidents al festival, amb el seu còctel de funk i rock que tant èxit va tenir als anys noranta, i Big Sam's Funky Nation, una potent formació de Nova Orleans liderada pel trombonista de la Dirty Dozen Brass Band. El seu concert a La Mirona es complementarà amb l'actuació de Guillamino & The Control Z's, una gran banda de soul i funk formada per músics catalans amb ànima negra. El mateix es pot dir de The Excitements, que inauguraran el festival el dissabte 1 de març a La Mirona, amb els gironins Calista Walks: els guitarristes Francesc Ubanell i Lluís Costa i la cantant Sandra Fern, que també actuarà al Black Music com a vocalista de Bourbon.

Un altre concert destacat de la programació és La màgia de la veu, una proposta feta per la direcció del festival a Joan Chamorro arran de la pel·lícula documental sobre la Sant Andreu Jazz Band, A film about kids and music. En aquest concert, el Chamorro Quartet acompanyarà tres joves promeses sorgides de la Sant Andreu Jazz Band, Eva Fernández, Andrea Motis i Magalí Datzira, en la interpretació de clàssics de tres grans dames del jazz, Dinah Washington, Sarah Vaughan i Billie Holiday.

Homenatge als Stones

El 21 de març tindrà lloc a La Mirona, en la recta final del festival, el concert Sticky Fingers Revisited, en el qual diversos músics gironins interpretaran temes d'aquest disc fonamental de The Rolling Stones i altres cançons de la seva llarga trajectòria. “Estan assajant als bucs de l'Espai Marfà i, pel que hem pogut escoltar, el so és molt Stones”, va dir ahir Planagumà. L'entrada d'aquest concert costarà 5 euros i la més cara de John Mayall i del Black Music, 28 euros. “Som un festival assequible.”

LA XIFRA

11.000
espectadors va tenir el festival l'any passat, una xifra que es vol superar ara amb els concerts gratuïts.

De ‘Blackcelona' a Montreal

X. Castillón

En aquesta edició del Black Music Festival, hi actuaran una dotzena de formacions gironines, tant a l'escenari de la plaça Independència (Waltrapa & The Cashmakers, Bourbon, Grateful Blues Band), com a La Mirona (Calista Walks, Montreal 76), el Tourmix (13th Magic Skull), La Impremta (The Basement) o el Sunset Jazz Club (Counting Off Group), en una bona demostració que l'escena gironina de la música negra és rica i variada i que, evidentment, en aquest país no tot és Blackcelona: el segell que alguns grups barcelonins estan utilitzant per promocionar-se.

Ahir, Pau Marquès, exguitarrista d'Umpah-Pah, va obrir la roda de premsa del Black Music presentant el seu nou projecte, Montreal 76, en el qual per primera vegada canta, amb un repertori de temes propis que anava reunint “a l'ordinador de casa” i que ara mostrarà en públic en aquest “retorn després de molts anys de silenci” per posar fi al “mono que portem a dins els músics d'escenari”. Montreal 76 presentarà el 8 de març a La Mirona, amb Spin Doctors, les cançons que el grup vol gravar al juny perquè es publiquin abans de l'estiu, sense grans pretensions: “No sé on ens portarà aquest projecte”, va dir Marquès, que sobre el nom del grup va aclarir que no té “un gran esperit olímpic”, però Montreal 76 li rememora entranyables escenes familiars: “Quan va haver-hi els Jocs del 72, la meva àvia em deia: beu llet, que seràs més fort que en Mark Spitz. I quan m'ho vaig proposar, el 1976, resulta que el gran referent olímpic era Nadia Comanecci.” En aquest concert, Montreal 76 tindrà el suport dels vents i les veus de The Pepper Pots.

Petit Black Music, tallers i altres activitats

Dues de les actuacions gratuïtes programades a la plaça Independència formaran part també de la proposta familiar del festival, el Petit Black Music: el dissabte 8 hi tindrà lloc Orelles de xocolata negra, una adaptació del concert per a totes les edats que va presentar l'associació Orella Activa en l'última edició de Temporada Alta. L'endemà al matí, al mateix escenari, hi haurà Pitos a dojo, que com es pot deduir està centrat en els instruments de vent.

El Black Music proposa dos tallers: un de gospel amb Moisès Sala, els dies 21 i 22 de març a l'Espai Marfà, aprofitant l'actuació de Gospel Viu a l'Auditori, i un taller de slide guitar, a càrrec de Lluís Figueras, el 15 de març a la Marfà. Una masterclass del guitarrista israelià Gilad Hekselman al Sunset; l'exposició Colors & músics, de Pau Morales, a El Cercle, i la mostra de fotografies que David Bohigas va fer al festival del 2013, a La Mirona, són altres activitats d'aquesta edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona