Música

música

xavier castillón

Els néts gironins de Mayall, al Black Music

El Black Music Festival obre dissabte una edició en què John Mayall i Spin Doctors conviuran amb grans bandes gironines

Els dies 8 i 9 de març hi haurà concerts gratuïts
a la plaça Independència

El Black Music Festival inaugurarà aquest dissabte una nova edició, la tretzena, amb un doble concert protagonitzat per The Excitements, un dels grups de més èxit de la nova Barcelona negra o Blackcelona, i Calista Walks, una nova formació que neix amb molta força i exemplifica la vitalitat de la black music gironina, ben representada en aquesta edició del festival. Entre els més de trenta concerts programats pel Black Music de l'1 al 22 de març, en diferents espais de Salt, Girona i Bescanó, no hi falten caps de cartell internacionals com ara John Mayall, el fundador dels Bluesbreakers, l'escola d'Eric Clapton, Mick Taylor, Peter Green i tants altres alumnes avantatjats; els nord-americans Spin Doctors, amb la seva implacable fórmula funk-rock contra la kriptonita, i Big Sam's Funky Nation, amb tota l'essència de Nova Orleans per cortesia d'aquest trombonista de la Dirty Dozen Brass Band. El variat cartell del festival inclou també el trio de Joan Chamorro amb les millors veus femenines de la Sant Andreu Jazz Band, Gospel Viu, Dr. Calypso i Ol'Green.

Però tornant a l'escena local, el Black Music inclou també una dotzena de bandes gironines d'estils ben diversos: des del surf-rock instrumental de 13th Magic Skull a l'electritzant blues texà del trio Waltrapa & The Cashmakers, passant per The Basement, Pau Morales & JN Band, Bourbon, Grateful Blues, Montreal 76, Counting Off Group, la cercavila de la Girona Marxing Band o la proposta familiar de les Orelles de Xocolata Negra. El Black Music estrena aquest any un nou escenari a la plaça Independència, amb concerts gratuïts els dies 8 i 9 de març, i en la recta final inclourà un homenatge a The Rolling Stones (Sticky Fingers Revisited) amb una macrobanda de vuit músics gironins.

john mayall
Auditori, 7 de març
El gran mestre del ‘blues' britànic ja va actuar al Black Music ara fa una dècada, quan tenia 70 anys, i tothom pensava que seria el seu comiat. Ara torna en plena gira de celebració del seu 80è aniversari. I en forma.

montreal 76

Pau Marquès, que va ser guitarrista dels referencials Umpah-Pah, debuta ara com a cantant solista en un nou grup amb nom olímpic que debutarà en directe a La Mirona de Salt, en un cartell doble amb els nord-americans Spin Doctors. Marquès també va formar part d'altres grups especialitzats en versions com ara Astun Kiki i Free Gees, però ara és la primera vegada que canta les seves pròpies cançons, compostes durant un llarg període d'absència dels escenaris. Són cançons en català amb influències variades que van del pop al rock i el soul, i que aviat quedaran plasmades en el primer disc del grup, que enregistraran a finals de maig perquè es publiqui a principi d'estiu. L'acompanyen en aquesta nova aventura diversos músics que representen bé l'escena gironina: el bateria Xevi Puig (Le Croupier), el baixista Enric Fluvià (The Pepper Pots), els guitarristes Carles Serras (Sr. Mit) i Pau Boïgues (exmembre de Pulpopop) i la teclista Elena Montané (Kumbes del Mambo). A més, en aquest primer concert, Montreal 76 tindrà excepcionalment un bon reforç instrumental i vocal: la secció de vent i les dues cantants de The Pepper Pots, aquí exercint de coristes, que segur que donaran encara més color –bàsicament, negre– a les cançons de Pau Marquès.

grateful blues

Grateful Blues va néixer com un duet format per Lluís Figueras (guitarra) i Manel Rost (harmònica i veu). Amb aquesta formació van gravar el seu primer disc, Take it home (2011), amb majoria de versions acústiques. Ara avancen per internet cinc temes propis en anglès –un en català: El zangano– que inclouran en el seu imminent segon disc, Rebirth, gravat ja com a quintet elèctric, amb Miquel Brugués (teclats), Pony Boy Tony Talavera (contrabaix) i Àngel Abad (bateria). Blues amb sòlides arrels a Nova Orleans, Texas i Chicago.

counting off group

Anna Fonalleras (veu), Estel Pons (saxo), Miquel Casademont (bateria), Albert Martínez (contrabaix) i Pau Zabala (piano) formen aquest jove grup de jazz clàssic que reinterpreta estàndards amb arranjaments molt personals. Al Sunset estan com a casa.

calista walks

La cantant Sandra Fern i els guitarristes Lluís Costa i Francesc Ubanell obriran el Black Music amb aquest nou projecte. Temes propis en anglès, entre el soul, el funk, el blues i el rock, que inclouran aviat en el seu primer disc. El grup es completa amb el baixista Jordi Ruiz Popi, el teclista Àlex Carbonell, el bateria Àngel Abad, el saxofonista Albert Comaleras, el trompetista Roc Albero i les coristes Marta Pérez (Acousters) i Anna Pérez (Burman Flash).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona