Llibres

juvenil

lluís llort

Escapar de la gàbia d'or

Quan comencem aquesta novel·la ens pot fer l'efecte d'estar llegint una d'Enid Blyton, de les sèries d'internats femenins: Torres de Malory, Santa Clara o Elizabeth, gràcies a l'acurada ambientació i a la descripció dels sentiments i percepcions de l'Eulàlia, la protagonista. Però la novel·la va més enllà pel que fa a l'ambició, perquè ens narra de manera versemblant el dia a dia d'una burgesa barcelonina, de setze anys, a principis del segle XX, però també de com l'atzar li obre la porta de la gàbia d'or en la qual viu i com s'adona de la difícil realitat en què sobreviuen milers d'obrers.

Cinta Arasa (Tortosa, 1978) va guanyar la darrera edició del premi de narrativa juvenil Enric Valor amb aquesta novel·la d'iniciació, en què la filla d'un empresari del tèxtil de Barcelona fa la maleta el juny del 1909 per acompanyar –i fer d'intèrpret– el seu pare fins a una localitat propera a Liverpool per tancar una compravenda de maquinària. Allà, de la mà del jove obrer Oliver, l'Eulàlia serà conscient que els obrers són explotats pels amos, tant si són anglesos com si són catalans, i coneixerà l'amor.

Mentre pare i filla són de viatge, a Barcelona té lloc la Setmana Tràgica, de la qual només tenen notícies tardanes. El pare pateix per la dona i els altres fills. L'Eulàlia, a més, pateix pels obrers de les fàbriques, fins al punt d'implicar-se traint les normes d'educació i relació que pertoquen a la seva classe social i pagant el preu que correspongui.

Arasa manté un bon ritme narratiu, afegint detalls d'intriga, com ara des d'on ens escriu l'Eulàlia, què passa amb l'Oliver i quina relació té amb l'amo. Els diàlegs estan molt ben treballats i la documentació, veiem als agraïments, que ha estat exhaustiva –tot i un parell de llicències poètiques que no costa gens concedir-li.

Ens quedem amb ganes de més Eulàlia Pallarès Camprubí, amant de la lectura, de cor net i sentiments nobles. Una magnífica aproximació, original i fidedigna alhora, a una època convulsa de la nostra història.

Vaig fer la maleta un dia de juny
Cinta Arasa
Premi Enric Valor Editorial: Bullent Picanya, 2014 Pàgines: 232 Preu: 10 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA